Bułeczki z chudego twarogu

KategoriaTags, , , , Wybierz ilość porcji9 porcji

W sieci krążą przepisy na chlebek keto. A że jest to produkt wysokoproteinowy, postanowiłam wypróbować. Powstał nie chlebek ale bułeczki i - zapewniam - pyszne! Na pewno będzie powtórka i to nie raz.

Wartości odżywcze

9 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii134
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 9.2g12%
Węglowodany 5.1g2%
Białko 8.9g18%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 200 g chudego twarogu (z Biedronki jest super)
 120 g siemienia lnianego (trochę go zmieliłam w młynku)
 60 g pestek słonecznika
 2 jajka
 0,50 łyżeczek proszku do pieczenia
 sól

Sposób przygotowania

1

Przepis krąży po sieci więc wyłożyłam składniki na blat kuchenny i do dzieła.

2

Wszystko do miski...

3

... zblendować;;;

4

uformować kulki....

5

... upiec 40-45 min, 180-200 stopni.

6

Składniki

 200 g chudego twarogu (z Biedronki jest super)
 120 g siemienia lnianego (trochę go zmieliłam w młynku)
 60 g pestek słonecznika
 2 jajka
 0,50 łyżeczek proszku do pieczenia
 sól

Sposób przygotowania

1

Przepis krąży po sieci więc wyłożyłam składniki na blat kuchenny i do dzieła.

2

Wszystko do miski...

3

... zblendować;;;

4

uformować kulki....

5

... upiec 40-45 min, 180-200 stopni.

6

Notes

Bułeczki z chudego twarogu
(Visited 23 773 times, 420 visits today)

6 Comments

  1. Iwona 19 sierpnia 2024 at 18:49

    Jak duże wychodzą mniej więcej te bułki?
    Na zdjęciu wyglądają na wielkość kajzerki… Czy tak?
    Mnie wyszło tylko 7 sztuk. Ładne ale nieduże…

    Reply
    1. ania 20 sierpnia 2024 at 09:05

      Cześć, mi wyszło 9 sztuk. Malutki, takie na dwa kęsy:-) Dziękuję za wypróbowanie przepisu i za ten wpis:-)
      Pozdrawiam, Ania

      Reply
  2. ewa 11 października 2024 at 11:35

    Czy bułki można mrozić?

    Reply
    1. ania 11 października 2024 at 11:43

      Dzień dobry, nie wiem, nie mroziłam. Wydaje mi się, że można spróbować. Pozdrawiam, Anna

      Reply
  3. Wiers 19 maja 2025 at 22:16

    Błagam nie mielcie samodzielnie siemienia lnianego jeśli życie Wam miłe. Radzę poczytać czym to grozi.

    Reply
    1. ania 26 maja 2025 at 08:45

      Dziękuję za zwrócenie uwagi, faktycznuie nie wszyscy mają świadomość, że siemię zawiera naturalne związki roślinne – glikozydy cyjanogenne – które mogą uwalniać cyjanowodór (cyjankowodór), czyli substancję toksyczną. Jednak wszystko zależy od ilości i sposobu spożycia. W 100 g siemienia lnianego znajduje się 250–550 mg glikozydów cyjanogennych. Jednak aby pojawiły się objawy zatrucia, trzeba by zjeść ok. 1 kg surowego siemienia na raz. Przy zwykłym spożyciu 1–2 łyżek dziennie (15–30 g) – nie ma powodów do obaw. Badania nie wykazały toksyczności przy takiej ilości. Toksyczne działanie ujawnia się tylko wtedy, gdy nasiona są rozdrobnione i mają kontakt z wodą w obecności enzymów. Gotowanie, pieczenie czy zalanie wrzątkiem dezaktywuje te enzymy i neutralizuje zagrożenie. Całe, nierozdrobnione ziarna i produkty przetworzone termicznie (np. chleb z siemieniem) są całkowicie bezpieczne.
      Co jest istotne przy mieleniu: warto to robić bezpośrednuio przed spożyciem, gdyż szybko się utlenia i traci drogocenne właściwości.

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *