W sieci krążą przepisy na chlebek keto. A że jest to produkt wysokoproteinowy, postanowiłam wypróbować. Powstał nie chlebek ale bułeczki i - zapewniam - pyszne! Na pewno będzie powtórka i to nie raz.
9 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii134
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 9.2g12%
- Węglowodany 5.1g2%
- Białko 8.9g18%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Przepis krąży po sieci więc wyłożyłam składniki na blat kuchenny i do dzieła.
Wszystko do miski...
... zblendować;;;
uformować kulki....
... upiec 40-45 min, 180-200 stopni.
Składniki
Sposób przygotowania
Przepis krąży po sieci więc wyłożyłam składniki na blat kuchenny i do dzieła.
Wszystko do miski...
... zblendować;;;
uformować kulki....
... upiec 40-45 min, 180-200 stopni.
Jak duże wychodzą mniej więcej te bułki?
Na zdjęciu wyglądają na wielkość kajzerki… Czy tak?
Mnie wyszło tylko 7 sztuk. Ładne ale nieduże…
Cześć, mi wyszło 9 sztuk. Malutki, takie na dwa kęsy:-) Dziękuję za wypróbowanie przepisu i za ten wpis:-)
Pozdrawiam, Ania
Czy bułki można mrozić?
Dzień dobry, nie wiem, nie mroziłam. Wydaje mi się, że można spróbować. Pozdrawiam, Anna
Błagam nie mielcie samodzielnie siemienia lnianego jeśli życie Wam miłe. Radzę poczytać czym to grozi.
Dziękuję za zwrócenie uwagi, faktycznuie nie wszyscy mają świadomość, że siemię zawiera naturalne związki roślinne – glikozydy cyjanogenne – które mogą uwalniać cyjanowodór (cyjankowodór), czyli substancję toksyczną. Jednak wszystko zależy od ilości i sposobu spożycia. W 100 g siemienia lnianego znajduje się 250–550 mg glikozydów cyjanogennych. Jednak aby pojawiły się objawy zatrucia, trzeba by zjeść ok. 1 kg surowego siemienia na raz. Przy zwykłym spożyciu 1–2 łyżek dziennie (15–30 g) – nie ma powodów do obaw. Badania nie wykazały toksyczności przy takiej ilości. Toksyczne działanie ujawnia się tylko wtedy, gdy nasiona są rozdrobnione i mają kontakt z wodą w obecności enzymów. Gotowanie, pieczenie czy zalanie wrzątkiem dezaktywuje te enzymy i neutralizuje zagrożenie. Całe, nierozdrobnione ziarna i produkty przetworzone termicznie (np. chleb z siemieniem) są całkowicie bezpieczne.
Co jest istotne przy mieleniu: warto to robić bezpośrednuio przed spożyciem, gdyż szybko się utlenia i traci drogocenne właściwości.