Jajko w koszulce na zielonej sałatce z grzankami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jest jajko, jest zielone, jest pieczywo proteinowe - śniadanie marzeń:-) Idealne w weekend, kiedy jest więcej czasu na przygotowanie, bez pośpiechu.

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii546
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 31.9g41%
Węglowodany 32.6g12%
Białko 28g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 50 g pora (zielona część)
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 50 g groszku mrożonego
 50 g ugotowanego i obranego bobu (mrożony)
 1 łyżka oleju z awokado
 rukola
 sól, pieprz, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Zamrożony bób ugotowałam w osolonej wodzie (bez uprzedniego rozmrażania).

2

Groszek wrzuciłam na patelnie i podlałam odrobiną wody, odparowałam.

3

Na tej samej patelni krótko podprażyłam pora...

4

...a następnie zrobiłam grzanki z pieczywa proteinowego - pokroiłam w małe kawałki i uprażyłam na patelni.

5

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

6

Na talerzu rozłożyłam garstkę rukoli...

7

... a następnie po kolei wszystkie zielone warzywa: pokrojone w grubą kostkę awokado, pora, groszek i bób.

8

Na wierzchu rozrzuciłam grzaneczki, w środku umieściłam jajko poszetowe.

9

Całość skropiłam olejem z awokado.

10

Posypałam sezamem (jasnym i czarnym), doprawiłam solą i pieprzem.

11

12

13

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 50 g pora (zielona część)
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 50 g groszku mrożonego
 50 g ugotowanego i obranego bobu (mrożony)
 1 łyżka oleju z awokado
 rukola
 sól, pieprz, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Zamrożony bób ugotowałam w osolonej wodzie (bez uprzedniego rozmrażania).

2

Groszek wrzuciłam na patelnie i podlałam odrobiną wody, odparowałam.

3

Na tej samej patelni krótko podprażyłam pora...

4

...a następnie zrobiłam grzanki z pieczywa proteinowego - pokroiłam w małe kawałki i uprażyłam na patelni.

5

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

6

Na talerzu rozłożyłam garstkę rukoli...

7

... a następnie po kolei wszystkie zielone warzywa: pokrojone w grubą kostkę awokado, pora, groszek i bób.

8

Na wierzchu rozrzuciłam grzaneczki, w środku umieściłam jajko poszetowe.

9

Całość skropiłam olejem z awokado.

10

Posypałam sezamem (jasnym i czarnym), doprawiłam solą i pieprzem.

11

12

13

Notes

Jajko w koszulce na zielonej sałatce z grzankami
(Visited 180 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *