Jest jajko, jest zielone, jest pieczywo proteinowe - śniadanie marzeń:-) Idealne w weekend, kiedy jest więcej czasu na przygotowanie, bez pośpiechu.
1 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii546
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 31.9g41%
- Węglowodany 32.6g12%
- Białko 28g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Zamrożony bób ugotowałam w osolonej wodzie (bez uprzedniego rozmrażania).
Groszek wrzuciłam na patelnie i podlałam odrobiną wody, odparowałam.
Na tej samej patelni krótko podprażyłam pora...
...a następnie zrobiłam grzanki z pieczywa proteinowego - pokroiłam w małe kawałki i uprażyłam na patelni.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Na talerzu rozłożyłam garstkę rukoli...
... a następnie po kolei wszystkie zielone warzywa: pokrojone w grubą kostkę awokado, pora, groszek i bób.
Na wierzchu rozrzuciłam grzaneczki, w środku umieściłam jajko poszetowe.
Całość skropiłam olejem z awokado.
Posypałam sezamem (jasnym i czarnym), doprawiłam solą i pieprzem.
Składniki
Sposób przygotowania
Zamrożony bób ugotowałam w osolonej wodzie (bez uprzedniego rozmrażania).
Groszek wrzuciłam na patelnie i podlałam odrobiną wody, odparowałam.
Na tej samej patelni krótko podprażyłam pora...
...a następnie zrobiłam grzanki z pieczywa proteinowego - pokroiłam w małe kawałki i uprażyłam na patelni.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Na talerzu rozłożyłam garstkę rukoli...
... a następnie po kolei wszystkie zielone warzywa: pokrojone w grubą kostkę awokado, pora, groszek i bób.
Na wierzchu rozrzuciłam grzaneczki, w środku umieściłam jajko poszetowe.
Całość skropiłam olejem z awokado.
Posypałam sezamem (jasnym i czarnym), doprawiłam solą i pieprzem.