Lekkie, wegetariańskie danie z wykorzystaniem resztek: wczorajszych szparagów i liści rzodkiewki.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 395
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 18.4g29%
- Węglowodany 40.7g14%
- Białko 11.7g24%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Zrobiłam pesto domowe: liście młodej rzodkiewki (umyć, wysuszyć), 50 g prażonych pestek dyni, 1 ząbek czosnku, 100 g oleju rzepakowego, szczypta soli. Zblendować najpierw pestki z czosnkiem, solą i olejem, na końcu dodać liście rzodkiewki.
Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku ok. 2 tygodni.
Makaro ugotowany al dente.
Szparagi z poprzedniego dnia przesmażyłam na spryskanej oliwą patelni.
Na makaron wyłożyłam dwie żyłki mojego pesto, obok szparagi...
...całość posypałam tartym parmezanem. Dobrze zrobi dodatek świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki
Sposób przygotowania
Zrobiłam pesto domowe: liście młodej rzodkiewki (umyć, wysuszyć), 50 g prażonych pestek dyni, 1 ząbek czosnku, 100 g oleju rzepakowego, szczypta soli. Zblendować najpierw pestki z czosnkiem, solą i olejem, na końcu dodać liście rzodkiewki.
Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku ok. 2 tygodni.
Makaro ugotowany al dente.
Szparagi z poprzedniego dnia przesmażyłam na spryskanej oliwą patelni.
Na makaron wyłożyłam dwie żyłki mojego pesto, obok szparagi...
...całość posypałam tartym parmezanem. Dobrze zrobi dodatek świeżo zmielonego pieprzu.