Podrzucam kolejny pomysł na wytrawne gofry. Tym razem paprykowe. Mają wyrazisty smak i piękny kolor. Do gofrów dołożyłam awokado - ładnie wygląda na pomarańczowych gofrach, pora na ciepło - uwielbiam ten lekko orzechowy smak, i pomidorki - krótko podsmażone. Całość wyszła pysznie, lekko i zdrowo.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 360
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 14.8g23%
- Węglowodany 52.9g18%
- Białko 9.3g19%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Na 4 gofry: 70 g mąki gryczanej, 30 g mąki pszennej, ok. 220 ml wody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka słodkiej mielonej papryki ...
... zblendować, odczekać 5 minut i usmażyć.
Na oliwie podsmażyć pokrojonego w plasterki pora, zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć pomidorki - krótko, żeby się nie rozpadły.
Na każdego gofra wyłożyć pora, awokado pokrojone w plasterki i szczypiorek.
Wokół gofrów rozsypać pomidorki, całość posypać jasnym sezamem (gofry) i czarnuszką (pomidorki).
Składniki
Sposób przygotowania
Na 4 gofry: 70 g mąki gryczanej, 30 g mąki pszennej, ok. 220 ml wody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka słodkiej mielonej papryki ...
... zblendować, odczekać 5 minut i usmażyć.
Na oliwie podsmażyć pokrojonego w plasterki pora, zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć pomidorki - krótko, żeby się nie rozpadły.
Na każdego gofra wyłożyć pora, awokado pokrojone w plasterki i szczypiorek.
Wokół gofrów rozsypać pomidorki, całość posypać jasnym sezamem (gofry) i czarnuszką (pomidorki).