Nie lubię spędzać dużo czasu na przygotowywaniu posiłków. Lubię jak jest szybko, smacznie i zdrowo. No i żeby danie było lekkie, fit. Takie po którym chce się żyć a nie leżeć i trawić:-) I to jest właśnie takie danie: pyszny, sypki aromatyczny ryż, spora porcja owoców morza i warzywka. Bardzo polecam!
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 386
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 10.9g17%
- Węglowodany 50.1g17%
- Białko 27.6g56%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmroziłam, oczyściłam z pancerzyków, owoce morza też wcześniej rozmroziłam. Zazwyczaj wyjmuję z zamrażalnika przed wyjściem do pracy, a po powrocie kończę danie.
Na łyżeczce masła wszystko krótko przesmażyłam, dodałam odrobinę chilli w proszku, podlałam winem, odparowałam na dużym ogniu.
Na pozostałej części masła podsmażyłam czosnek pokrojony w plasterki, dodałam pora pokrojonego w talarki. 3- minuty na dużym ogniu i gotowe.
Groszek wrzuciłam na wrzątek na 2 minuty.
Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie, następnie przełożyłam do garnka, zalałam wodą (mniej więcej na 0.5 szklanki ryżu wlałam 1,5 szklanki wody), posoliłam i dotowałam 6 minut. Sprawdziłam miękkość, przelałam zimną wodą i odcedziłam.
Przełożyłam na talerz i zjadłam z wielką przyjemnością:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmroziłam, oczyściłam z pancerzyków, owoce morza też wcześniej rozmroziłam. Zazwyczaj wyjmuję z zamrażalnika przed wyjściem do pracy, a po powrocie kończę danie.
Na łyżeczce masła wszystko krótko przesmażyłam, dodałam odrobinę chilli w proszku, podlałam winem, odparowałam na dużym ogniu.
Na pozostałej części masła podsmażyłam czosnek pokrojony w plasterki, dodałam pora pokrojonego w talarki. 3- minuty na dużym ogniu i gotowe.
Groszek wrzuciłam na wrzątek na 2 minuty.
Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie, następnie przełożyłam do garnka, zalałam wodą (mniej więcej na 0.5 szklanki ryżu wlałam 1,5 szklanki wody), posoliłam i dotowałam 6 minut. Sprawdziłam miękkość, przelałam zimną wodą i odcedziłam.
Przełożyłam na talerz i zjadłam z wielką przyjemnością:-)