Pikantny krem z pieczonej dyni z chorizo

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Dynia hokkaido to wdzięczne warzywo. Nie dość, że piecze się ze skórką, która jest jadalna, upieczoną można mrozić (w postaci zblendowanej pulpy lub w kawałkach np. na sałatkę), to jeszcze można ja przyrządzić na wiele sposobów zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Dzisiaj pyszna zupka, inspirowana kuchnią hiszpańską.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 439
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 31.3g49%
Węglowodany 20.2g7%
Białko 25.4g51%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g pieczonej dyni hokkaido
 10 g czosnku (2 ząbki)
 200 ml bulionu (najlepszy domowy, drobiowy)
 100 ml śmietanki 12 % "do zup i sosów"
 35 g chorizo picante
 sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Użyłam zamrożonej, uprzednio upieczonej dyni hokkaido. Dynię hokkaido pokroić w cząstki, usunąć pestki. Poukładać na blaszce do pieczenia (możecie podłożyć pod dynię papier do pieczenia lub folię aluminiową) i piec ok 30 minut w 200 C. Aż do miękkości. Tego gatunku dyni nie obieramy ze skórki:-) Po wystygnięciu zamroziłam.

2

W okresie, kiedy o świeżą dynię trudno a mamy ochotę, możemy wyjąć z zamrażalnika porcję i w kilka chwil mamy pyszną zupę-krem. Dynię zalewam bulionem, śmietanką, doprawiam czosnkiem, chilli i solą. Gotuję aż się całkiem rozmrozi, blenduję i krem gotowy.

3

Chorizo kroje na cienkie plasterki, przesmażam na suchej patelni.

4

Wykładam na krem, polewam tłuszczem wytopionym z chorizo, do ozdoby trochę zielonej cebulki i gotowe.

5

Składniki

 100 g pieczonej dyni hokkaido
 10 g czosnku (2 ząbki)
 200 ml bulionu (najlepszy domowy, drobiowy)
 100 ml śmietanki 12 % "do zup i sosów"
 35 g chorizo picante
 sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Użyłam zamrożonej, uprzednio upieczonej dyni hokkaido. Dynię hokkaido pokroić w cząstki, usunąć pestki. Poukładać na blaszce do pieczenia (możecie podłożyć pod dynię papier do pieczenia lub folię aluminiową) i piec ok 30 minut w 200 C. Aż do miękkości. Tego gatunku dyni nie obieramy ze skórki:-) Po wystygnięciu zamroziłam.

2

W okresie, kiedy o świeżą dynię trudno a mamy ochotę, możemy wyjąć z zamrażalnika porcję i w kilka chwil mamy pyszną zupę-krem. Dynię zalewam bulionem, śmietanką, doprawiam czosnkiem, chilli i solą. Gotuję aż się całkiem rozmrozi, blenduję i krem gotowy.

3

Chorizo kroje na cienkie plasterki, przesmażam na suchej patelni.

4

Wykładam na krem, polewam tłuszczem wytopionym z chorizo, do ozdoby trochę zielonej cebulki i gotowe.

5

Pikantny krem z pieczonej dyni z chorizo
(Visited 340 times, 8 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *