Krewetki z patelni, makaron do ramen, por, pieczarki i pędy bambusa w sosie teryaki

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Makaron z krewetkami tym razem w stylu inspirowanym kuchnia japońską. Znakomita propozycja do zrobienia w 15 minut. Duża porcja pełnowartościowego białka, ciekawy, głęboki smak. Danie wyjątkowo udane:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 508
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.7g20%
Węglowodany 61.4g21%
Białko 38.1g77%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 60 g makaron do ramen
 200 g krewetek (uprzednio rozmrożonych)
 75 g pieczarek (same nóżki)
 75 g pora (zielona część)
 35 g pędy bambusa (z puszki)
 1 łyżka sosu teryaki
 1 łyżka oleju sezamowego
 1 łyżka sosu sojowego
 sezam jasny i czarny, chilli

Sposób przygotowania

1

Pieczarki posiekać, odparować, podlać sosem sojowym...

2

...wysmażyć do suchości.

3

Pora pokrojonego w plasterki podsmażyć krótko, zdjąć z patelni.

4

Na patelnie wyłożyć pędy bambusa, podlać sosem teryaki i odparować.

5

Makaron do ramenu ugotować wg przepisu (bardzo krótka operacja)

6

7

Krewetki rozmrozić, oczyścić z pancerzyków i krótko podsmażyć na tej samej patelni, w której robiliśmy pędy bambusa w teryaki. Można doprawić chilli.

8

Złożone danie wygląda apetycznie:-)

9

Na koniec skropić olejem sezamowym, który bardzo ładnie się komponuje w tej potrawie.

10

Do wykończenia sezam jasny i czarny...

11

... i gotowe:-)

12

Składniki

 60 g makaron do ramen
 200 g krewetek (uprzednio rozmrożonych)
 75 g pieczarek (same nóżki)
 75 g pora (zielona część)
 35 g pędy bambusa (z puszki)
 1 łyżka sosu teryaki
 1 łyżka oleju sezamowego
 1 łyżka sosu sojowego
 sezam jasny i czarny, chilli

Sposób przygotowania

1

Pieczarki posiekać, odparować, podlać sosem sojowym...

2

...wysmażyć do suchości.

3

Pora pokrojonego w plasterki podsmażyć krótko, zdjąć z patelni.

4

Na patelnie wyłożyć pędy bambusa, podlać sosem teryaki i odparować.

5

Makaron do ramenu ugotować wg przepisu (bardzo krótka operacja)

6

7

Krewetki rozmrozić, oczyścić z pancerzyków i krótko podsmażyć na tej samej patelni, w której robiliśmy pędy bambusa w teryaki. Można doprawić chilli.

8

Złożone danie wygląda apetycznie:-)

9

Na koniec skropić olejem sezamowym, który bardzo ładnie się komponuje w tej potrawie.

10

Do wykończenia sezam jasny i czarny...

11

... i gotowe:-)

12

Krewetki z patelni, makaron do ramen, por, pieczarki i pędy bambusa w sosie teryaki
(Visited 870 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *