Spaghetti z sosem z mięsa indyka i warzyw (bardzo fit)

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Bardzo polecam wypróbować ten przepis. Nie dość, że sam indyk to niskokaloryczne i pełnowartościowe białko, to dodatek warzyw do sosu dodatkowo "rozcieńcza" go czyniąc jeszcze bardziej fit.

Wartości odżywcze

4 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii433
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.9g12%
Węglowodany 51.5g19%
Białko 31.3g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 200 g makaronu spaghetti (waga przed ugotowaniem)
 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
 1 łyżka oliwy z oliwek
 150 g cebuli
 25 g czosnku (5 ząbków)
 115 g marchewki (1 średnia)
 150 g kapusty pekińskiej
 200 g sosu tomate frito
 400 g pomidorów krojonych z puszki
 40 g parmezanu
 1 łyżka słodkiej papryki
 garść świeżej bazylii
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Cebulkę i czosnek pokroić dość drobno, przesmażyć króciutko na oliwie.

2

Dodać mielone mięso z piersi indyka, porządnie wysmażyć.

3

W osobnym garnku poddusić na odrobinie wody posiekaną dość drobno kapustę pekińską i startą marchewkę.

4

Mięso indyka jest dość zwarte i twarde, czasem ciężko jest je rozpić na drobne kawałeczki. Dlatego używam tłuczka do ziemniaków:-)

5

Połączcie zawartości obydwu garnków...

6

doprawcie dużą porcją posiekanej świeżej bazylii, solą i pieprzem lub chilli jak lubicie ostre smaki.

7

Koniecznie spora łyżka mielonej słodkiej papryki.

8

Pod koniec dodajcie puszkę krojonych pomidorów...

9

... i pół słoiczka (ok 200 g) sosu tomate frito (hiszpański sos z usmażonych pomidorów, szczęśliwie dostępny już w większości marketów w Polsce).

10

Zagotujcie, ewentualnie odparujcie jak wolicie gęściejsze sosy i gotowe:-)

11

Zapewniam, że trzeba mieć wyostrzony zmysł smaku, żeby w tym daniu wyczuć kapustę:-) 1 porcja to 250 g sosu + 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem) + 10 g parmezanu

Składniki

 200 g makaronu spaghetti (waga przed ugotowaniem)
 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
 1 łyżka oliwy z oliwek
 150 g cebuli
 25 g czosnku (5 ząbków)
 115 g marchewki (1 średnia)
 150 g kapusty pekińskiej
 200 g sosu tomate frito
 400 g pomidorów krojonych z puszki
 40 g parmezanu
 1 łyżka słodkiej papryki
 garść świeżej bazylii
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Cebulkę i czosnek pokroić dość drobno, przesmażyć króciutko na oliwie.

2

Dodać mielone mięso z piersi indyka, porządnie wysmażyć.

3

W osobnym garnku poddusić na odrobinie wody posiekaną dość drobno kapustę pekińską i startą marchewkę.

4

Mięso indyka jest dość zwarte i twarde, czasem ciężko jest je rozpić na drobne kawałeczki. Dlatego używam tłuczka do ziemniaków:-)

5

Połączcie zawartości obydwu garnków...

6

doprawcie dużą porcją posiekanej świeżej bazylii, solą i pieprzem lub chilli jak lubicie ostre smaki.

7

Koniecznie spora łyżka mielonej słodkiej papryki.

8

Pod koniec dodajcie puszkę krojonych pomidorów...

9

... i pół słoiczka (ok 200 g) sosu tomate frito (hiszpański sos z usmażonych pomidorów, szczęśliwie dostępny już w większości marketów w Polsce).

10

Zagotujcie, ewentualnie odparujcie jak wolicie gęściejsze sosy i gotowe:-)

11

Zapewniam, że trzeba mieć wyostrzony zmysł smaku, żeby w tym daniu wyczuć kapustę:-) 1 porcja to 250 g sosu + 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem) + 10 g parmezanu

Notes

Spaghetti z sosem z mięsa indyka i warzyw (bardzo fit)
(Visited 8 039 times, 54 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *