Bardzo łatwe i pyszne danie wegańskie (lub wegetariańskie jak posypiemy ulubionym serem), lekkie, na lato idealne.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 442
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 18.8g29%
- Węglowodany 58.4g20%
- Białko 12.4g25%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Bakłażana pokroić na większe kawałki, posolić i odstawić na 10-15 minut. Jak puszczą soki, trzeba je wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie ułożyłam je w piekarniku i piekłam przez 10 minut w temp. 200 stopni. Zrobiłam to po to, żeby nie musieć ich smażyć na patelni, bo bakłażany strasznie chłoną tłuszcz. A to, będą już upieczone w piekarniku a na patelni je tylko "dokończę":-)
Na oliwie (1/2 łyżki) zeszklić czosnek pokrojony w plasterki, dodać pokrojonego i uprzednio upieczonego bakłażana, garść zieleniny ( u mnie kolendra i bazylia).
Dorzucamy nerkowce, dodajemy resztę oliwy (1/2 łyżki), sól, pieprz i na dużym ogniu szybko smażymy.
Dodajemy makaron uprzednio ugotowany (u mnie pełnoziarniste spaghetti)...
...mieszamy i gotowe:-) I to jest wersja wegańska
Ale jak dosypiemy sera, np. corregio to już nie jest wersja wegańska ale bardzo pyszna wersja wegetariańska.
Składniki
Sposób przygotowania
Bakłażana pokroić na większe kawałki, posolić i odstawić na 10-15 minut. Jak puszczą soki, trzeba je wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie ułożyłam je w piekarniku i piekłam przez 10 minut w temp. 200 stopni. Zrobiłam to po to, żeby nie musieć ich smażyć na patelni, bo bakłażany strasznie chłoną tłuszcz. A to, będą już upieczone w piekarniku a na patelni je tylko "dokończę":-)
Na oliwie (1/2 łyżki) zeszklić czosnek pokrojony w plasterki, dodać pokrojonego i uprzednio upieczonego bakłażana, garść zieleniny ( u mnie kolendra i bazylia).
Dorzucamy nerkowce, dodajemy resztę oliwy (1/2 łyżki), sól, pieprz i na dużym ogniu szybko smażymy.
Dodajemy makaron uprzednio ugotowany (u mnie pełnoziarniste spaghetti)...
...mieszamy i gotowe:-) I to jest wersja wegańska
Ale jak dosypiemy sera, np. corregio to już nie jest wersja wegańska ale bardzo pyszna wersja wegetariańska.