Łosoś wędzony na gorąco, cukinia w sezamie, pieczarki i białe szparagi

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Polecam gorąco ten sposób przygotowywania i komponowania posiłków na diecie redukcyjnej. Nie wszystko musi być z kaszą, makaronem, ryżem... czasem bez węglowodanów też można zjeść smacznie, do syta i fit:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 373
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24g37%
Węglowodany 11.5g4%
Białko 29.1g59%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g łososia wędzonego na zimno
 160 g cukini (1/2 średniej)
 80 g pieczarek
 80 g białych szparagów (juz po obraniu)
 5 g masła
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżeczek jasnego sezamu
 przyprawy: pieprz, zioła tajskie

Sposób przygotowania

1

Pieczarki uduś na maśle, dodaj łyżkę sosu sojowego, zmniejsz ogień i niech się wysmażą.

2

Cukinię pokrój na duże kawałki, wrzuć na suchą patelnię (najlepiej granitową lub inną z powłoka non-stick). Potrząsając krótko ją przesmaż.

3

Do cukinii dodaj zioła tajskie (gotowa mieszanka)

4

i dodaj sezam. Ciągle mieszając szybko przesmaż - cukinia ma być twardawa, nie może się rozciapać. W ogóle warzywa przegotowane nie są ani smaczne ani tak zdrowe jak te al dente.

5

Białe szparagi często wymagają trochę przygotowania: trzeba oderwać zdrewniałe końcówki, potem trzeba je obrać (ja używam obieraczki do warzyw), i krótko obgotować w osolonej wodzie. Mimo obrania czasem te szparagi i tak są włókniste i trudno je pogryźć, cóż taka ich uroda. Kupując szparagi trzeba zwrócić uwagę czy końcówki nie są przesuszone i od razu widać, że są mocno zdrewniałe. Poza tym trzeba wybierać te jasne, nie zleżałe, i nie grube tylko te cieńsze, młodsze. Są bardziej jędrne i chrupkie. W przypadku zielonych nie ma to takiego znaczenia, są znacznie łatwiejsze w przygotowaniu i nie ma takiego ryzyka, że się kupi włókniste.

6

Kiedy już mamy wszystkie trzy dodatki czyli cukinię uprażoną z ziołach tajskich z sezamem, pieczarki w sosie sojowym i szparagi, możemy składać danie:-)

7

Łososia polecam tego ze zdjęcia. Jest w Carrefour (nie wiem czy w całej Polsce) ale jest bardzo smaczny i w dobrej cenie.

8

Bez kluchów, bez ryżu, bez kaszy a jak smacznie! duża porcja, dużo białka - o to chodziło:-)

Składniki

 100 g łososia wędzonego na zimno
 160 g cukini (1/2 średniej)
 80 g pieczarek
 80 g białych szparagów (juz po obraniu)
 5 g masła
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżeczek jasnego sezamu
 przyprawy: pieprz, zioła tajskie

Sposób przygotowania

1

Pieczarki uduś na maśle, dodaj łyżkę sosu sojowego, zmniejsz ogień i niech się wysmażą.

2

Cukinię pokrój na duże kawałki, wrzuć na suchą patelnię (najlepiej granitową lub inną z powłoka non-stick). Potrząsając krótko ją przesmaż.

3

Do cukinii dodaj zioła tajskie (gotowa mieszanka)

4

i dodaj sezam. Ciągle mieszając szybko przesmaż - cukinia ma być twardawa, nie może się rozciapać. W ogóle warzywa przegotowane nie są ani smaczne ani tak zdrowe jak te al dente.

5

Białe szparagi często wymagają trochę przygotowania: trzeba oderwać zdrewniałe końcówki, potem trzeba je obrać (ja używam obieraczki do warzyw), i krótko obgotować w osolonej wodzie. Mimo obrania czasem te szparagi i tak są włókniste i trudno je pogryźć, cóż taka ich uroda. Kupując szparagi trzeba zwrócić uwagę czy końcówki nie są przesuszone i od razu widać, że są mocno zdrewniałe. Poza tym trzeba wybierać te jasne, nie zleżałe, i nie grube tylko te cieńsze, młodsze. Są bardziej jędrne i chrupkie. W przypadku zielonych nie ma to takiego znaczenia, są znacznie łatwiejsze w przygotowaniu i nie ma takiego ryzyka, że się kupi włókniste.

6

Kiedy już mamy wszystkie trzy dodatki czyli cukinię uprażoną z ziołach tajskich z sezamem, pieczarki w sosie sojowym i szparagi, możemy składać danie:-)

7

Łososia polecam tego ze zdjęcia. Jest w Carrefour (nie wiem czy w całej Polsce) ale jest bardzo smaczny i w dobrej cenie.

8

Bez kluchów, bez ryżu, bez kaszy a jak smacznie! duża porcja, dużo białka - o to chodziło:-)

Łosoś wędzony na gorąco, cukinia w sezamie, pieczarki i białe szparagi
(Visited 498 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *