Drożdżowe bułeczki ziołowe

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji12 porcjiStopień trudnościPoczątkujący

Te bułeczki wyjdą Wam zawsze, przepis nie jest ortodoksyjny, możecie robić "na oko", dodać ulubione zioła, przyprawy i za każdym razem wyjdzie Wam trochę inaczej ale zawsze tak samo pysznie. Przepis zrodził się z idei #zerowaste - nic się u mnie nie marnuje. Były ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia - przerobiłam na bułeczki:-)

Wartości odżywcze

12 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii82
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 0.7g1%
Węglowodany 15.9g6%
Białko 2.3g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 200 g mąki pszennej
 125 ml mleka 0,5%
 50 ml wody
 25 g drożdży
 150 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków
 1 łyżeczek cukru
 1 łyżeczek soli
 zioła: mieszanka chmeli suneli (gruzińska), czarnuszka, kminek, papryka, czosnek niedźwiedzi

Sposób przygotowania

1

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołeczek, do dołeczka wlać rozczyn (letnie mleko rozmieszać z cukrem i drożdżami), lekko zamieszać i odstawić na 15 minut w nieprzewiewne miejsce (ja zamykam w mikrofalówce:-). Potem dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól, 1 płaską łyżkę mieszanki przypraw "chmeli suneli" (tradycyjnie stosowana w kuchni narodów zakaukaskich zwłaszcza w Gruzji, drobno zmielone zioła: bazylia, ostra papryka, pietruszka, seler, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, hyzop oraz krokosz barwierski lub szafran). Dolać ok 50 ml letniej wody ale musicie kontrolować gęstość ciasta. Nie może się lać jak na naleśniki ale też nie powinno być twarde jak na chleb. Na szczęście bułeczki pieczemy w foremce silikonowej na muffinki, więc konsystencja nie ma wielkiego znaczenia - i tak wyjdzie:-)

2

Z podanych ilości wyszło mi 12 porcji: uformowane z grubsza kulki obtoczyłam w mące i każdą włożyłam do dołeczka w foremce na muffinki.

3

Do posypania użyłam różnych ziół i przypraw - Wasze propozycje mogą być zupełnie inne.

4

Piekłam ok. 60 min w 180 C. Z foremki silikonowej wyjęłam bez problemu, zostawiłam na kratce do wystygnięcia.

5

Najpyszniejsze były z samym masłem. A najfajniejsze w nich jest to, że a. są wilgotne w środku dzięki ziemniakom i bardzo aromatyczne.

Składniki

 200 g mąki pszennej
 125 ml mleka 0,5%
 50 ml wody
 25 g drożdży
 150 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków
 1 łyżeczek cukru
 1 łyżeczek soli
 zioła: mieszanka chmeli suneli (gruzińska), czarnuszka, kminek, papryka, czosnek niedźwiedzi

Sposób przygotowania

1

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołeczek, do dołeczka wlać rozczyn (letnie mleko rozmieszać z cukrem i drożdżami), lekko zamieszać i odstawić na 15 minut w nieprzewiewne miejsce (ja zamykam w mikrofalówce:-). Potem dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól, 1 płaską łyżkę mieszanki przypraw "chmeli suneli" (tradycyjnie stosowana w kuchni narodów zakaukaskich zwłaszcza w Gruzji, drobno zmielone zioła: bazylia, ostra papryka, pietruszka, seler, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, hyzop oraz krokosz barwierski lub szafran). Dolać ok 50 ml letniej wody ale musicie kontrolować gęstość ciasta. Nie może się lać jak na naleśniki ale też nie powinno być twarde jak na chleb. Na szczęście bułeczki pieczemy w foremce silikonowej na muffinki, więc konsystencja nie ma wielkiego znaczenia - i tak wyjdzie:-)

2

Z podanych ilości wyszło mi 12 porcji: uformowane z grubsza kulki obtoczyłam w mące i każdą włożyłam do dołeczka w foremce na muffinki.

3

Do posypania użyłam różnych ziół i przypraw - Wasze propozycje mogą być zupełnie inne.

4

Piekłam ok. 60 min w 180 C. Z foremki silikonowej wyjęłam bez problemu, zostawiłam na kratce do wystygnięcia.

5

Najpyszniejsze były z samym masłem. A najfajniejsze w nich jest to, że a. są wilgotne w środku dzięki ziemniakom i bardzo aromatyczne.

Notes

Drożdżowe bułeczki ziołowe
(Visited 1 065 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *