Czosnek niedźwiedzi nie jest bardzo popularny (może poza wersją suszoną), sezon na niego trwa krótko (kwiecień-maj) więc jak się pojawi w sprzedaży, warto kupić i używać w kuchni. Jest bardzo aromatyczny i w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Jest pod ochroną więc nie wolno go zrywać. Na szczęście jest już z powodzeniem uprawiany.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 24
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 42
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 1g2%
- Węglowodany 6.6g3%
- Białko 1.3g3%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną ugotować jak zwykle: 1 szklanka kaszy: 2 szklanki wody, szczypta soli, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i cierpliwie czekać aż kasza wchłonie całą wodę (nie mieszać).
Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na 1 łyżce oleju. Do ugotowanej kaszy dodać usmażoną cebulę, niecałą puszkę brązowej cieciorki Kala Chana, przyprawy.
Całość lekko zbledować ręcznym blenderem. Ważne, żeby tylko nieco rozdrobnić ziarna cieciorki a nie zrobić z farszu papki.
Teraz się zaczyna zabawa: rozkładamy po 3-4 liście czosnku ( w zależności od wielkości), odcinamy łodyżki (nie wyrzucamy, można je użyć do innego dania np. makaronu z czosnkiem niedźwiedzim, kurczakiem i pieczarkami - przepis już czeka:-))
I teraz, sztuka po sztuce, delikatnie zwijamy.
Wyszło mi 24 sztuki. Gotowe rollsy układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym odrobiną oleju (albo masła jeżeli to nie musi być wersja vegańska).
Wkładamy do piekarnika na ok. 40 min, 180 C. Pieczemy pod przykryciem. W połowie czasu przekładamy na na drugą stronę.
Po upieczeniu dajcie im chwilę stężeć.
Moja propozycja podania to rollsy z sosem z grzybów suszonych (przepisu szukajcie w dziale: Pasty, sosy i smarowidła).
Na drugi dzień, rollsy na zimno z dipem czosnkowym (jogurt, majonez lekki, sól, czosnek) - obłęd:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną ugotować jak zwykle: 1 szklanka kaszy: 2 szklanki wody, szczypta soli, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i cierpliwie czekać aż kasza wchłonie całą wodę (nie mieszać).
Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na 1 łyżce oleju. Do ugotowanej kaszy dodać usmażoną cebulę, niecałą puszkę brązowej cieciorki Kala Chana, przyprawy.
Całość lekko zbledować ręcznym blenderem. Ważne, żeby tylko nieco rozdrobnić ziarna cieciorki a nie zrobić z farszu papki.
Teraz się zaczyna zabawa: rozkładamy po 3-4 liście czosnku ( w zależności od wielkości), odcinamy łodyżki (nie wyrzucamy, można je użyć do innego dania np. makaronu z czosnkiem niedźwiedzim, kurczakiem i pieczarkami - przepis już czeka:-))
I teraz, sztuka po sztuce, delikatnie zwijamy.
Wyszło mi 24 sztuki. Gotowe rollsy układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym odrobiną oleju (albo masła jeżeli to nie musi być wersja vegańska).
Wkładamy do piekarnika na ok. 40 min, 180 C. Pieczemy pod przykryciem. W połowie czasu przekładamy na na drugą stronę.
Po upieczeniu dajcie im chwilę stężeć.
Moja propozycja podania to rollsy z sosem z grzybów suszonych (przepisu szukajcie w dziale: Pasty, sosy i smarowidła).
Na drugi dzień, rollsy na zimno z dipem czosnkowym (jogurt, majonez lekki, sól, czosnek) - obłęd:-)