Mięso w sosie nie musi być kaloryczne. Chuda polędwiczka wieprzowa w sosie bez śmietany, mąki i masła jest pyszna, niskokaloryczna i ma bardzo dużo białka.
Wielkość porcji 200 g
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 380
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 14g22%
- Węglowodany 8g3%
- Białko 52.5g105%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek pokroić w słupki, polędwiczkę ponacinać wąskim nożem (porobić takie kieszonki) i w te dziurki powtykać słupki czosnku.
Polędwiczkę obsmażyć bez tłuszczu - najlepiej użyć do tego rondla lub garnka granitowego, lub innego z powłoką non-stick.
Cebulę, paprykę i zioła pokroić.
Warzywa dorzucić do rondla, w którym obsmażaliśmy polędwiczkę. Przesmażyć krótko warzywa.
Zalać wodą tyle, żeby przykryć warzywa i polędwiczkę do połowy. Ale wszystko zależy od wielkości garnka/rondla w jakim będziecie dusić polędwiczkę. Jak będzie jej za mało - to będziecie w trakcie dolewać, jak za dużo - to będziecie dusić po prostu dłużej, do odparowania.
Przykryjcie naczynie, zmniejszcie ogień i duście około 1,5 godziny.
Woda powinna większości odparować.
Teraz wyjmijcie mięso a warzywa zmiksujcie ręcznym blenderem. Nie róbcie tego bardzo dokładnie, bo sosik ładnie wygląda jak widać drobinki kolorowej papryki.
Teraz pokrójcie mięso w plastry i podajcie na takim fit-sosie. Bez mąki, bez śmietany, bez masła:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek pokroić w słupki, polędwiczkę ponacinać wąskim nożem (porobić takie kieszonki) i w te dziurki powtykać słupki czosnku.
Polędwiczkę obsmażyć bez tłuszczu - najlepiej użyć do tego rondla lub garnka granitowego, lub innego z powłoką non-stick.
Cebulę, paprykę i zioła pokroić.
Warzywa dorzucić do rondla, w którym obsmażaliśmy polędwiczkę. Przesmażyć krótko warzywa.
Zalać wodą tyle, żeby przykryć warzywa i polędwiczkę do połowy. Ale wszystko zależy od wielkości garnka/rondla w jakim będziecie dusić polędwiczkę. Jak będzie jej za mało - to będziecie w trakcie dolewać, jak za dużo - to będziecie dusić po prostu dłużej, do odparowania.
Przykryjcie naczynie, zmniejszcie ogień i duście około 1,5 godziny.
Woda powinna większości odparować.
Teraz wyjmijcie mięso a warzywa zmiksujcie ręcznym blenderem. Nie róbcie tego bardzo dokładnie, bo sosik ładnie wygląda jak widać drobinki kolorowej papryki.
Teraz pokrójcie mięso w plastry i podajcie na takim fit-sosie. Bez mąki, bez śmietany, bez masła:-)