Białkowe pankejki w syropie pomarańczowym

Takie pankejki to można jeść codziennie. Mają sporo białka, nie są kaloryczne i z samych dobrych składników. Smakują wybornie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie a jeden ma tylko 45 kcal i aż 5,2 g białka. Tym razem będą na słodko, w przepysznym pomarańczowo-maślanym syropie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 4 szt

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 290
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.7g20%
Węglowodany 33.9g12%
Białko 21.5g43%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 150 g skyru (1 małe opakowanie)
 1 miarka odżywki białkowej
 50 ml mleka
 50 g mąki owsianej
 ½ łyżeczek sody
 30 g masła
 10 łyżeczek erytrytolu lub innego słodzidła
 2 pomarańcze (ok 250 ml)

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki na pankejki tj. jajko, skyr, odżywkę białkową (u mnie smak neutralny), sodę, mleko i mąkę zblendować - ja używam do tego smoothiemakera. Odczekać kilka chwil, żeby soda zaczęła pracować.

2

Pankejki smażymy bez tłuszczu na patelni z grubym dnem.

3

Z tej ilości wyszło mi 12 sztuk.

4

Placuszki nie zawierają cukru więc możecie je zjeść nie tylko na słodko ale również jako wytrawny posiłek (np. z jakąś pastą warzywną, pasztetem...).

5

Teraz syrop pomarańczowy: pomarańczę wyszorujcie porządnie, zesterem ściągnijcie paseczki skórki, z pomarańczy wyciśnijcie sok. Masło rozgrzejcie na patelni, dodajcie słodzidło, jak się rozpuści wlejcie sok wyciśnięty z pomarańczy i zredukujcie. Pod koniec dodajcie skórkę z pomarańczy, dajcie jej chwile na oddanie goryczki i zmięknięcie.

6

Na talerz przełóżcie ciepłe jeszcze pankejki, polejcie syropem pomarańczowym i gotowe. Jak ktoś lubi to można oprószyć cynamonem, kardamonem lub pieprzem cayenne 🙂

7

1 porcja dla mnie to są 4 pankejki i 1/3 syropu pomarańczowego z podanego przepisu. I tak jest wyliczone makro.

Składniki

 2 jajka
 150 g skyru (1 małe opakowanie)
 1 miarka odżywki białkowej
 50 ml mleka
 50 g mąki owsianej
 ½ łyżeczek sody
 30 g masła
 10 łyżeczek erytrytolu lub innego słodzidła
 2 pomarańcze (ok 250 ml)

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki na pankejki tj. jajko, skyr, odżywkę białkową (u mnie smak neutralny), sodę, mleko i mąkę zblendować - ja używam do tego smoothiemakera. Odczekać kilka chwil, żeby soda zaczęła pracować.

2

Pankejki smażymy bez tłuszczu na patelni z grubym dnem.

3

Z tej ilości wyszło mi 12 sztuk.

4

Placuszki nie zawierają cukru więc możecie je zjeść nie tylko na słodko ale również jako wytrawny posiłek (np. z jakąś pastą warzywną, pasztetem...).

5

Teraz syrop pomarańczowy: pomarańczę wyszorujcie porządnie, zesterem ściągnijcie paseczki skórki, z pomarańczy wyciśnijcie sok. Masło rozgrzejcie na patelni, dodajcie słodzidło, jak się rozpuści wlejcie sok wyciśnięty z pomarańczy i zredukujcie. Pod koniec dodajcie skórkę z pomarańczy, dajcie jej chwile na oddanie goryczki i zmięknięcie.

6

Na talerz przełóżcie ciepłe jeszcze pankejki, polejcie syropem pomarańczowym i gotowe. Jak ktoś lubi to można oprószyć cynamonem, kardamonem lub pieprzem cayenne 🙂

7

1 porcja dla mnie to są 4 pankejki i 1/3 syropu pomarańczowego z podanego przepisu. I tak jest wyliczone makro.

Białkowe pankejki w syropie pomarańczowym
(Visited 5 440 times, 7 visits today)

3 Comments

  1. Akane 9 września 2022 at 12:17

    Aniu, będą robione , wyglądają pysznie. Powiedz mi proszę , czy mogę spokojnie użyć mąki pszennej/ jaglanej ? Nie dostanę niestety nigdzie owsianej.

    Reply
    1. ania 9 września 2022 at 12:28

      Cześć, możesz użyć pszennej albo jaglanej. Możesz też zmielić płatki owsiane i będziesz miała mąkę:-) Powodzenia:-)

      Reply
      1. Akane 9 września 2022 at 16:07

        o kurcze! Wogóle nie pomyślałam! Dzięki:)
        Miłego dnia, lecę piec 😊

        Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *