Szakszuka (shakshuka)

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Szakszuka to jajka sadzone na warzywach sezonowych: papryka, pomidor to baza, reszta dodatków to już co kto lubi. Moja ma dodatkową porcję białka:-)

Wartości odżywcze

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 341
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24.1g38%
Węglowodany 13.6g5%
Białko 24.6g50%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 2 białka jaja
 1 łyżka oliwy
 70 g czerwonej papryki (ok 1/4)ewentualnie dodatkowo kawałek ostrej paryki ale bez pestek
 240 g pomidora malinowego (jeden bardzo duży)
 2 suszone pomidory z oleju
 5 oliwek zielonych
 przyprawy: sól, zatar, pieprz cayenne,

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki musicie mieć przygotowane, bo szakszuke robi się bardzo szybko.

2

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w paski paprykę, ostrą papryczkę, oliwki pokrojone w talarki i pokrojonego w grubą kostkę pomidora. Ważne w tym daniu jest, żeby to był pomidor mięsisty i dojrzały. Malinowy albo bawole serce albo san marzano...

3

Dodać łyżkę zataru (mieszanka przypraw bliskowschodnich), pieprz cayenne, sól.

4

Teraz na dużym ogniu w kilka chwil trzeba zredukować płyn.

5

Wybijamy jajka, dolewamy białko (białko możecie pominąć - ja je daję bo mi zostało z innej potrawy ale przede wszystkim dlatego, że pilnuję ilości białka w diecie a to z jajek jest najlepsze:-))

6

Przykrywamy i czekamy aż się białko zetnie, a żółtko pozostanie płynne. To zajmie ok 5-7 minut - musicie kontrolować ten proces, żeby jajko nie zrobiło się na twardo (chociaż i takie będzie pewnie pyszne:-)

7

Gotową szakszuke jemy z patelni, posypcie tylko czymś zielonym żeby ładnie wyglądało i było bardziej aromatyczne.

Składniki

 2 jajka
 2 białka jaja
 1 łyżka oliwy
 70 g czerwonej papryki (ok 1/4)ewentualnie dodatkowo kawałek ostrej paryki ale bez pestek
 240 g pomidora malinowego (jeden bardzo duży)
 2 suszone pomidory z oleju
 5 oliwek zielonych
 przyprawy: sól, zatar, pieprz cayenne,

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki musicie mieć przygotowane, bo szakszuke robi się bardzo szybko.

2

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w paski paprykę, ostrą papryczkę, oliwki pokrojone w talarki i pokrojonego w grubą kostkę pomidora. Ważne w tym daniu jest, żeby to był pomidor mięsisty i dojrzały. Malinowy albo bawole serce albo san marzano...

3

Dodać łyżkę zataru (mieszanka przypraw bliskowschodnich), pieprz cayenne, sól.

4

Teraz na dużym ogniu w kilka chwil trzeba zredukować płyn.

5

Wybijamy jajka, dolewamy białko (białko możecie pominąć - ja je daję bo mi zostało z innej potrawy ale przede wszystkim dlatego, że pilnuję ilości białka w diecie a to z jajek jest najlepsze:-))

6

Przykrywamy i czekamy aż się białko zetnie, a żółtko pozostanie płynne. To zajmie ok 5-7 minut - musicie kontrolować ten proces, żeby jajko nie zrobiło się na twardo (chociaż i takie będzie pewnie pyszne:-)

7

Gotową szakszuke jemy z patelni, posypcie tylko czymś zielonym żeby ładnie wyglądało i było bardziej aromatyczne.

Szakszuka (shakshuka)
(Visited 2 015 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *