Sałatka nicejska (salade niçoise)

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem to posiłek bogaty w białko, bardzo sycący i smaczny. Tuńczyk to bardzo smaczna ryba, chuda i na diecie wskazana. Jednak ze względu na dużą zawartość metali ciężkich nie można jej jeść zbyt często.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 320 g

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 385
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 18g28%
Węglowodany 24.5g9%
Białko 36g72%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g steka z tuńczyka
 120 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
 3 jajka na twardo
 6 pomidorków koktajlowych
 10 czarnych oliwek
 12 listków sałaty rzymskiej
 1 cebula dymka
 sos: krem balsamico, miód, oliwa AOEV, sól, pieprz, 2 fileciki anchois

Sposób przygotowania

1

Świeżego tuńczyka krótko obsmażyć (po ok 1,5 minuty prawa/lewa ale to zależy od grubości steka i od tego, jak krwisty ma być). Ważne, żeby nie przeciągnąć smażenia, bo ryba będzie sucha. Tuńczyk smakuje najlepiej jak jest półkrwisty. Po usmażeniu (lub zgrillowaniu) pokroić na mniejsze plastry.

2

I składamy sałatkę: liście sałaty rzymskiej, ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę, cząstki jajek, plasterki tuńczyka, krążki cebulki, połówki pomidorków, oliwki.
Wszystko polać sosem: fileciki anchois utrzeć w moździerzu, dodać krem balsamico, oliwę, miód, sól.
Całość skropić sokiem z cytryny.

Składniki

 200 g steka z tuńczyka
 120 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
 3 jajka na twardo
 6 pomidorków koktajlowych
 10 czarnych oliwek
 12 listków sałaty rzymskiej
 1 cebula dymka
 sos: krem balsamico, miód, oliwa AOEV, sól, pieprz, 2 fileciki anchois

Sposób przygotowania

1

Świeżego tuńczyka krótko obsmażyć (po ok 1,5 minuty prawa/lewa ale to zależy od grubości steka i od tego, jak krwisty ma być). Ważne, żeby nie przeciągnąć smażenia, bo ryba będzie sucha. Tuńczyk smakuje najlepiej jak jest półkrwisty. Po usmażeniu (lub zgrillowaniu) pokroić na mniejsze plastry.

2

I składamy sałatkę: liście sałaty rzymskiej, ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę, cząstki jajek, plasterki tuńczyka, krążki cebulki, połówki pomidorków, oliwki.
Wszystko polać sosem: fileciki anchois utrzeć w moździerzu, dodać krem balsamico, oliwę, miód, sól.
Całość skropić sokiem z cytryny.

Sałatka nicejska (salade niçoise)
(Visited 1 076 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *