Zupa z mrożonymi owocami morza

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

To jedna z tych szybkich zup, które są i pyszne i efektowne i bardzo smaczne. Wystarczy mieć w domu jakieś rybne mrożonki, resztki mrożonych owoców morza - i kombinujcie:-)

Wartości odżywcze

2 ilość porcji

Serving size

500 mll


Amount per serving
Ilość kalorii477
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10.8g14%
Węglowodany 16.9g7%
Białko 78.3g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 polędwice z mintaja (ok 200 g)
 2 poędwice z dorsza (ok 220g)
 100 g mrożonych owoców morza (gotowa mieszanka)
 2 macki ośmiornicy
 1 opakowanie krewetek (ok 225 g)
 1 puszkę krojonych pomidorów
 1 łyżka kaparów
 1 kostkę bulionową knorr o smaku rybnym
 1 średnia cebula
 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

1

W większym garnku zeszklić na oliwie drobno pokrojoną cebulkę.Wrzuciłam wszystkie mrożone ryby i owoce morza, zalałam wodą tyle tylko, żeby je przykryć. Dodałam kostkę rosołową Knorr o smaku bulionu rybnego (można kupić w necie). Po chwili dodałam pomidory z puszki, kapary, doprawiłam solą, pieprzem i gotowe.

2

Pyszna zupa w 15 minut. Na końcu trochę zieleniny, zawsze to dobrze wygląda:-)

Składniki

 2 polędwice z mintaja (ok 200 g)
 2 poędwice z dorsza (ok 220g)
 100 g mrożonych owoców morza (gotowa mieszanka)
 2 macki ośmiornicy
 1 opakowanie krewetek (ok 225 g)
 1 puszkę krojonych pomidorów
 1 łyżka kaparów
 1 kostkę bulionową knorr o smaku rybnym
 1 średnia cebula
 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

1

W większym garnku zeszklić na oliwie drobno pokrojoną cebulkę.Wrzuciłam wszystkie mrożone ryby i owoce morza, zalałam wodą tyle tylko, żeby je przykryć. Dodałam kostkę rosołową Knorr o smaku bulionu rybnego (można kupić w necie). Po chwili dodałam pomidory z puszki, kapary, doprawiłam solą, pieprzem i gotowe.

2

Pyszna zupa w 15 minut. Na końcu trochę zieleniny, zawsze to dobrze wygląda:-)

Notes

Zupa z mrożonymi owocami morza
(Visited 15 243 times, 174 visits today)

8 Comments

  1. SUBTEL 11 lutego 2023 at 09:33

    jak moze byc 157% ? Czy ktos kto posze te artykuly nie zna podstaw matematyki ? kretyni …

    Reply
    1. ania 11 lutego 2023 at 21:25

      Witam i już tłumaczę skąd te wielkości w moich przepisach. Otóż zakładając, że dzienne zapotrzebowanie to 2000 kcal i że ok.50 g w dziennej porcji powinno stanowić białko (wielkości referencyjne wg norm EAR i RDA), oraz że 1 g białka = 4 kcal wychodzi nam: 50 g/4= 200 kcal z podanych 2000 kcal ma stanowić białko. Zatem 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pochodzić powinno z białka. Skoro w przepisie na danie, do którego napisałeś komentarz, jest 78,3 g a 50 g jest wartością referencyjną dzienną, to z równania matematycznego wychodzi, że tym jednym daniem dostarczyliśmy do naszego organizmu 156,6% dziennego zapotrzebowania na białko. Podsumowując: warto czasem zajrzeć do książek, zanim napisze się komentarz i wyjdzie na nieuka. Pozdrawiam serdecznie, Ania:-) PS podane w przepisach wartości są liczone przez zaszyty na stronie algorytm, bynajmniej nie liczę tego “na piechotę”

      Reply
      1. br! 30 września 2023 at 14:55

        50g bialka?! 2g bialka na 1kg masy cialaa, Szanowna Pani! 2g! bez tego nie ma pryrostow tkane Ki mięśniowej. 50g bialeczka dziennie to dawka hm więzienna chyba… albo gułagowa!

        Reply
        1. ania 30 września 2023 at 19:48

          Szanowny Panie, RWS oznacza referencyjną wartość spożycia wyliczoną jako dzienne zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki dla przeciętnej osoby dorosłej. I tej przeciętnej osoby dotyczy te 50 g białka. Tak należy to czytać. Oczywistym jest, że dla osoby budującej mięśnie ta dawka będzie zupełnie inna. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wpis. Ania:-)

          Reply
        2. Darek Z. 17 października 2024 at 12:00

          2 kg białka 1 kg masy ciała???? Konia zjadasz na każdy posiłek???

          Reply
          1. ania 17 października 2024 at 13:06

            Dzień dobry, nie wiem z czego to wnioskujesz. Wyjaśniam makro: otóż zakładając, że dzienne zapotrzebowanie to 2000 kcal i że ok.50 g w dziennej porcji powinno stanowić białko (wielkości referencyjne wg norm EAR i RDA), oraz że 1 g białka = 4 kcal wychodzi nam: 50 g/4= 200 kcal z podanych 2000 kcal ma stanowić białko. Zatem 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pochodzić powinno z białka. Skoro w przepisie na danie, do którego napisałeś komentarz, jest 78,3 g a 50 g jest wartością referencyjną dzienną, to z równania matematycznego wychodzi, że tym jednym daniem dostarczyliśmy do naszego organizmu 156,6% dziennego zapotrzebowania na białko. Podsumowując: warto czasem zajrzeć do książek, zanim napisze się komentarz i wyjdzie na nieuka. Pozdrawiam serdecznie, Ania:-) PS podane w przepisach wartości są liczone przez zaszyty na stronie algorytm, bynajmniej nie liczę tego “na piechotę”.

  2. Darek Z. 17 października 2024 at 12:03

    Dziekuje za przepis Pani Aniu!
    Mam zamiar zrobic zonie niespodzianke i po raz 1 w zyciu ugotowac zupe z owocow morza, takowe mamy akurat w zamrazalniku. Moze nieco zmodyfikuje przepis ale nieraz korzystalem z Pani porad.
    Popieram filozofie dbania o siebie. Jedzenie ma byc przyjemnoscia a nie rozpisana na szczegoliki katorga.

    Reply
    1. ania 17 października 2024 at 13:07

      Dziękuję za skorzystanie z przepisu i za wpis. Powodzenia:-) Ania.

      Reply

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *