Zupa-krem z zielonej soczewicy z papryką i pomidorami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Pyszna zupa-krem z zielonej soczewicy, którą można podać zarówno w wersji wegańskiej jak i mięsnej.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 300 ml

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 350
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21g33%
Węglowodany 24g8%
Białko 22g44%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g zielonej, suchej soczewicy
 2 szklanki bulionu warzywnego
 200 g pomidorów krojonych w puszki
 120 g cebuli (jedna średnia)
 2 łyżka koncentratu pomidorowego
 2 upieczone lub zgrillowane papryki czerwone
 150 g chorizo picante
 czosnek, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Soczewicę zalać bulionem, ugotować do miękkości, dodać pozostałe składniki oprócz chorizo. Zblendować na krem, doprawić, ewentualnie dolać wody jak dla kogoś taka zupa jest za gęsta.
Chorizo pokroić, usmażyć bez tłuszczu na patelni, dodać do gotowej zupy. Oczywiście w wersji wegańskiej chorizo pomijamy:-)

Składniki

 100 g zielonej, suchej soczewicy
 2 szklanki bulionu warzywnego
 200 g pomidorów krojonych w puszki
 120 g cebuli (jedna średnia)
 2 łyżka koncentratu pomidorowego
 2 upieczone lub zgrillowane papryki czerwone
 150 g chorizo picante
 czosnek, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Soczewicę zalać bulionem, ugotować do miękkości, dodać pozostałe składniki oprócz chorizo. Zblendować na krem, doprawić, ewentualnie dolać wody jak dla kogoś taka zupa jest za gęsta.
Chorizo pokroić, usmażyć bez tłuszczu na patelni, dodać do gotowej zupy. Oczywiście w wersji wegańskiej chorizo pomijamy:-)

Zupa-krem z zielonej soczewicy z papryką i pomidorami
(Visited 1 469 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *