Zupa-krem z pieczonej dyni z chipsami chorizo

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Wystarczy w sezonie jesiennym kupić kilka dyni hokkaido, upiec i zamrozić a przez wiele miesięcy możemy sobie gotować pyszne zupki z wykorzystaniem tego pięknego warzywa.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 370 ml

Ilość porcji 0


Ilość na porcję
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 25.3g39%
Węglowodany 13.6g5%
Białko 18.8g38%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g pieczonej dyni hokkaido
 100 ml mleka kokosowego light
 ½ szklanka bulionu drobiowego
 20 g chorizo
 15 g pistacji
 przyprawy: kurkuma, imbir, chilli, sos sojowy, mielona kolendra, kumin

Sposób przygotowania

1

Dynię hokkaido pokroić w cząstki, usunąć pestki. Poukładać na blaszce do pieczenia (możecie podłożyć pod dynię papier do pieczenia lub folię aluminiową) i piec ok 30 minut w 200 C. Aż do miękkości. Tego gatunku dyni nie obieramy ze skórki:-)

2

Upieczona dynię zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut.

3

Blendujemy, doprawiamy do smaku. Chorizo smażymy na suchej patelni na chipsy, układamy je na wierzchu zupy, posypujemy pistacjami.

Składniki

 100 g pieczonej dyni hokkaido
 100 ml mleka kokosowego light
 ½ szklanka bulionu drobiowego
 20 g chorizo
 15 g pistacji
 przyprawy: kurkuma, imbir, chilli, sos sojowy, mielona kolendra, kumin

Sposób przygotowania

1

Dynię hokkaido pokroić w cząstki, usunąć pestki. Poukładać na blaszce do pieczenia (możecie podłożyć pod dynię papier do pieczenia lub folię aluminiową) i piec ok 30 minut w 200 C. Aż do miękkości. Tego gatunku dyni nie obieramy ze skórki:-)

2

Upieczona dynię zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut.

3

Blendujemy, doprawiamy do smaku. Chorizo smażymy na suchej patelni na chipsy, układamy je na wierzchu zupy, posypujemy pistacjami.

Zupa-krem z pieczonej dyni z chipsami chorizo
(Visited 1 237 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *