Zupa-krem z białych warzyw z karmelizowaną pietruszką

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Zupa-krem to doskonałe danie w którym możemy ukryć wszystkie "niedoskonałe" warzywa z lodówki. Ogonki brokuła, kalafiora, nieładne listki brukselki, ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki... Co więcej, do takiej blendowanej zupy dajemy warzywa wyszorowane ale nie trzeba ich obierać. To oszczędność i czasu i pieniędzy. Nie marnujemy jedzenia:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 350 ml

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 180
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2g4%
Węglowodany 35.9g12%
Białko 13.4g27%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 145 g końcówki brokuła (sama nóżka)
 ½ białej rzodkwi (110 g)
  czarnej rzepy (60 g)
  selera (80 g)
 ½ pora (tylko biała część ok. 95 g)
 1 duża pietruszka (100 g)
 4 ząbki czosnku
 przyprawy: imbir, kurkuma, galangal, sól, chilli
 do karmelizowania pietruszki: miód, krem balsamico)

Sposób przygotowania

1

Do zupy wykorzystałam, końcówki białych warzyw. Wszystkie warzywa (poza pietruszką) pokroiłam, zalałam bulionem warzywnym, doprawiłam.
Po ok 30 minutach gotowania pod przykryciem na średnim ogniu zblendowałam na krem. Jak lubicie rzadsze zupy to dolejcie wody.

2

Zupa jest mocno rozgrzewająca i ma ładny kolor. Ale żeby wzbogacić teksturę i smak, dodałam karmelizowaną pietruszkę. Na patelnię dałam łyżkę miodu i łyżkę kremu balsamicznego, włożyłam pokrojoną wzdłuż pietruszkę.

3

Poczekałam aż płyn odparuje, pilnując żeby pietruszką się nie przypaliła.

4

Pietruszkę ułożyłam na wierzchu zupy i dołożyłam zieloną cebulkę.

Składniki

 145 g końcówki brokuła (sama nóżka)
 ½ białej rzodkwi (110 g)
  czarnej rzepy (60 g)
  selera (80 g)
 ½ pora (tylko biała część ok. 95 g)
 1 duża pietruszka (100 g)
 4 ząbki czosnku
 przyprawy: imbir, kurkuma, galangal, sól, chilli
 do karmelizowania pietruszki: miód, krem balsamico)

Sposób przygotowania

1

Do zupy wykorzystałam, końcówki białych warzyw. Wszystkie warzywa (poza pietruszką) pokroiłam, zalałam bulionem warzywnym, doprawiłam.
Po ok 30 minutach gotowania pod przykryciem na średnim ogniu zblendowałam na krem. Jak lubicie rzadsze zupy to dolejcie wody.

2

Zupa jest mocno rozgrzewająca i ma ładny kolor. Ale żeby wzbogacić teksturę i smak, dodałam karmelizowaną pietruszkę. Na patelnię dałam łyżkę miodu i łyżkę kremu balsamicznego, włożyłam pokrojoną wzdłuż pietruszkę.

3

Poczekałam aż płyn odparuje, pilnując żeby pietruszką się nie przypaliła.

4

Pietruszkę ułożyłam na wierzchu zupy i dołożyłam zieloną cebulkę.

Zupa-krem z białych warzyw z karmelizowaną pietruszką
(Visited 907 times, 11 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *