Zielony talerz śniadaniowy

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bardzo lubię takie dania inspirowane "buddha bowl". Na śniadanie ryż można zastąpić np.goframi albo pankejkami, dodać ulubione składniki, najchętniej na ciepło. Mój zielony talerz jest pełen dobroci. Gofry szpinakowe, szpinak z czosnkiem, bób, groszek, roszponka, por, awokado i do wykończenia bardzo aromatyczny olej sezamowy. Namawiam gorąco do kombinowania takich śniadań. Porządna porcja zdrowia na dzień dobry:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 515
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 20.6g32%
Węglowodany 64.4g22%
Białko 19.5g39%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 gofer szpinakowy (przepis niżej)
 95 g pora (zielona część)
 85 g ugotowanego i obranego bobu
 50 g groszku mrożonego
 50 g szpinaku baby
 50 g awokado (1/2 mniejszego owocu)
 5 g czosnku (1 ząbek)
 1 łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania

1

Na 6 gofrów: 1 jajko, 60 g szpinaku baby, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mleka 0,5% - zblendować na gładką masę ...

2

...i dodać 160 g mąki pszennej, wymieszać trzepaczką.

3

Z tej ilości wyjdzie 6 gofrów 1 szt ma 128 kcal: 5.3 g białka, 1.5 g tłuszczu i 22.5 g węglowodanów.

4

Nasza porcja to 1 sztuka.

5

Pora pokroić w grubsze plasterki, podprażyć krótko. Zdjąć z patelni/

6

Na te sama patelnię wrzucić czosnek pokrojony w plasterki, szpinak - krótko obrobić termicznie. Potem na tej samej patelni zagotować groszek mrożony (można podlać łyżką wody i odparować.).

7

Na talerzu ułożyć przekrojonego na pół gofra, ugotowany uprzednio i obrany bób, szpinak, awokado pokrojone w plasterki i pozostałe składniki.

8

Całość skropić olejem sezamowym.

9

Składniki

 1 gofer szpinakowy (przepis niżej)
 95 g pora (zielona część)
 85 g ugotowanego i obranego bobu
 50 g groszku mrożonego
 50 g szpinaku baby
 50 g awokado (1/2 mniejszego owocu)
 5 g czosnku (1 ząbek)
 1 łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania

1

Na 6 gofrów: 1 jajko, 60 g szpinaku baby, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mleka 0,5% - zblendować na gładką masę ...

2

...i dodać 160 g mąki pszennej, wymieszać trzepaczką.

3

Z tej ilości wyjdzie 6 gofrów 1 szt ma 128 kcal: 5.3 g białka, 1.5 g tłuszczu i 22.5 g węglowodanów.

4

Nasza porcja to 1 sztuka.

5

Pora pokroić w grubsze plasterki, podprażyć krótko. Zdjąć z patelni/

6

Na te sama patelnię wrzucić czosnek pokrojony w plasterki, szpinak - krótko obrobić termicznie. Potem na tej samej patelni zagotować groszek mrożony (można podlać łyżką wody i odparować.).

7

Na talerzu ułożyć przekrojonego na pół gofra, ugotowany uprzednio i obrany bób, szpinak, awokado pokrojone w plasterki i pozostałe składniki.

8

Całość skropić olejem sezamowym.

9

Zielony talerz śniadaniowy
(Visited 309 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *