Bardzo lubię takie dania inspirowane "buddha bowl". Na śniadanie ryż można zastąpić np.goframi albo pankejkami, dodać ulubione składniki, najchętniej na ciepło. Mój zielony talerz jest pełen dobroci. Gofry szpinakowe, szpinak z czosnkiem, bób, groszek, roszponka, por, awokado i do wykończenia bardzo aromatyczny olej sezamowy. Namawiam gorąco do kombinowania takich śniadań. Porządna porcja zdrowia na dzień dobry:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 515
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 20.6g32%
- Węglowodany 64.4g22%
- Białko 19.5g39%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Na 6 gofrów: 1 jajko, 60 g szpinaku baby, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mleka 0,5% - zblendować na gładką masę ...
...i dodać 160 g mąki pszennej, wymieszać trzepaczką.
Z tej ilości wyjdzie 6 gofrów 1 szt ma 128 kcal: 5.3 g białka, 1.5 g tłuszczu i 22.5 g węglowodanów.
Nasza porcja to 1 sztuka.
Pora pokroić w grubsze plasterki, podprażyć krótko. Zdjąć z patelni/
Na te sama patelnię wrzucić czosnek pokrojony w plasterki, szpinak - krótko obrobić termicznie. Potem na tej samej patelni zagotować groszek mrożony (można podlać łyżką wody i odparować.).
Na talerzu ułożyć przekrojonego na pół gofra, ugotowany uprzednio i obrany bób, szpinak, awokado pokrojone w plasterki i pozostałe składniki.
Całość skropić olejem sezamowym.
Składniki
Sposób przygotowania
Na 6 gofrów: 1 jajko, 60 g szpinaku baby, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mleka 0,5% - zblendować na gładką masę ...
...i dodać 160 g mąki pszennej, wymieszać trzepaczką.
Z tej ilości wyjdzie 6 gofrów 1 szt ma 128 kcal: 5.3 g białka, 1.5 g tłuszczu i 22.5 g węglowodanów.
Nasza porcja to 1 sztuka.
Pora pokroić w grubsze plasterki, podprażyć krótko. Zdjąć z patelni/
Na te sama patelnię wrzucić czosnek pokrojony w plasterki, szpinak - krótko obrobić termicznie. Potem na tej samej patelni zagotować groszek mrożony (można podlać łyżką wody i odparować.).
Na talerzu ułożyć przekrojonego na pół gofra, ugotowany uprzednio i obrany bób, szpinak, awokado pokrojone w plasterki i pozostałe składniki.
Całość skropić olejem sezamowym.