Zielona sałatka z kurkami, jajko w koszulce na chrupkim pieczywie

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 359
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.3g24%
Węglowodany 39g13%
Białko 16g32%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka (krążek) pieczywa chrupkiego "knackebrod" z Ikea
 1 jajko w koszulce
 80 g pora (zielona część)
 50 g ugotowanego i obranego bobu
 120 g kurek
 5 g czosnku (1 ząbek)
 10 g masła śmietankowego
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Kurki oczyściłam z piasku i przesmażyłam na odrobinie masła śmietankowego ma znacznie mniej kalorii niż masło 82% tłuszczu). Pamiętajcie żeby kurki posolić.

2

Na tej samej patelni przesmażyłam pora pokrojonego w plasterki, dorzuciłam ugotowany i obrany bób. Doprawiłam dolą i pieprzem

3

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne

4

Jajko ułożyłam na kromce pieczywa chrupkiego z IKEA, wokół zielone warzywa i kurki.

5

Całość posypałam sezamem, świeżo zmielonym pieprzem...

6

7

8

Składniki

 1 kromka (krążek) pieczywa chrupkiego "knackebrod" z Ikea
 1 jajko w koszulce
 80 g pora (zielona część)
 50 g ugotowanego i obranego bobu
 120 g kurek
 5 g czosnku (1 ząbek)
 10 g masła śmietankowego
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Kurki oczyściłam z piasku i przesmażyłam na odrobinie masła śmietankowego ma znacznie mniej kalorii niż masło 82% tłuszczu). Pamiętajcie żeby kurki posolić.

2

Na tej samej patelni przesmażyłam pora pokrojonego w plasterki, dorzuciłam ugotowany i obrany bób. Doprawiłam dolą i pieprzem

3

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne

4

Jajko ułożyłam na kromce pieczywa chrupkiego z IKEA, wokół zielone warzywa i kurki.

5

Całość posypałam sezamem, świeżo zmielonym pieprzem...

6

7

8

Zielona sałatka z kurkami, jajko w koszulce na chrupkim pieczywie
(Visited 198 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *