Zapiekanka makaronowa z warzywami, bez sosu, tylko trochę sera... Jest fit, smacznie, zdrowo i kolorowo:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 588
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 20.1g31%
- Węglowodany 85.2g29%
- Białko 22g44%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa pokroić w plastry ok.1 cm
Bakłażana posolić a jak puści soki - wytrzeć ręcznikiem papierowym. Podobno w ten sposób pozbywamy się goryczki.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i układać w nim naprzemiennie plastry warzyw. Całość posolić, popieprzyć, można posypać np. bazylią albo oregano.
Zapiekałam 40 min w 200 stopniach.
Następnie wyłożyłam na okrągły talerz, na środek wsypałam ugotowany ale dente makaron pełnoziarnisty...
... posypałam tartą mozarellą i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
Wyszło przepysznie, porcja duża ale wiadomo, jak dobre i bilans pozwala - jemy!
Aha, no i coś zielonego na wierzch... jakaś świeża bazylia albo kolendra albo chociaż natka pietruszki.
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa pokroić w plastry ok.1 cm
Bakłażana posolić a jak puści soki - wytrzeć ręcznikiem papierowym. Podobno w ten sposób pozbywamy się goryczki.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i układać w nim naprzemiennie plastry warzyw. Całość posolić, popieprzyć, można posypać np. bazylią albo oregano.
Zapiekałam 40 min w 200 stopniach.
Następnie wyłożyłam na okrągły talerz, na środek wsypałam ugotowany ale dente makaron pełnoziarnisty...
... posypałam tartą mozarellą i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
Wyszło przepysznie, porcja duża ale wiadomo, jak dobre i bilans pozwala - jemy!
Aha, no i coś zielonego na wierzch... jakaś świeża bazylia albo kolendra albo chociaż natka pietruszki.