Ryż z krewetkami i chorizo

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bardzo lubię połączenie "mar y montaña" czyli dania, w których łączymy mięso z owocami morza. Jak ktoś lubi, to polecam dorzucić ryż - wyjdzie pyszny posiłek, pełnowartościowy i dietetyczny. A jak nie znacie, to spróbujcie, będziecie zachwyceni. Przepis jest banalnie prosty, jak to u mnie 4 składniki, 10 minut - gotowe:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 473
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 18.6g29%
Węglowodany 42.8g15%
Białko 32.8g66%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 135 g ugotowanego ryżu (może być z poprzedniego dnia)
 50 g chorizo picante
 125 g krewetek (mogą być mrożone)
 25 g pora (zielona część)
 ulubiona zielenia, odrobina przyprawy tajskiej, sól

Sposób przygotowania

1

Chorizo pokroić w plasterki, przesmażyć na suchej patelni (najlepiej granitowej), dodać pora pokrojonego w grubsze krążki. Krótko przesmażyć.

2

Dodać ugotowany ryż (najlepiej taki z poprzedniego dnia).

3

Na końcu poukładać krewetki uprzednio rozmrożone i pozbawione pancerzyków. Przykryć żeby doszły (wystarczy jak nie są szkliste)

4

Posypać ulubioną zieleniną:-)

Składniki

 135 g ugotowanego ryżu (może być z poprzedniego dnia)
 50 g chorizo picante
 125 g krewetek (mogą być mrożone)
 25 g pora (zielona część)
 ulubiona zielenia, odrobina przyprawy tajskiej, sól

Sposób przygotowania

1

Chorizo pokroić w plasterki, przesmażyć na suchej patelni (najlepiej granitowej), dodać pora pokrojonego w grubsze krążki. Krótko przesmażyć.

2

Dodać ugotowany ryż (najlepiej taki z poprzedniego dnia).

3

Na końcu poukładać krewetki uprzednio rozmrożone i pozbawione pancerzyków. Przykryć żeby doszły (wystarczy jak nie są szkliste)

4

Posypać ulubioną zieleniną:-)

Ryż z krewetkami i chorizo
(Visited 696 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *