Zupa z białych warzyw podkręcona bliskowschodnimi przyprawami to moja propozycja na jesienno-zimowy czas. Jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i apetycznie wygląda. Jest to propozycja bardzo niskokaloryczna, wegetariańska a nawet wegańska.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 239
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 5.4g9%
- Węglowodany 32.7g11%
- Białko 12.2g25%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pietruszkę, pora i czosnek - pokroić i zeszklić na oliwie.
Dodać mieszankę przypraw bliskowschodnich ras-al-hannout (popularna przyprawa do tagine - można kupić na allegro).
Następnie wlać bulion...
... dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić solą. Gotować 10 minut.
Na końcu wkładamy kalafiora w większych różyczkach, i gotujemy kilka minut, żeby się kalafior nie rozpadł.
Gotowe danie posypujemy pieprzem i zieleniną - u mnie świeża kolendra.
Składniki
Sposób przygotowania
Pietruszkę, pora i czosnek - pokroić i zeszklić na oliwie.
Dodać mieszankę przypraw bliskowschodnich ras-al-hannout (popularna przyprawa do tagine - można kupić na allegro).
Następnie wlać bulion...
... dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić solą. Gotować 10 minut.
Na końcu wkładamy kalafiora w większych różyczkach, i gotujemy kilka minut, żeby się kalafior nie rozpadł.
Gotowe danie posypujemy pieprzem i zieleniną - u mnie świeża kolendra.