Rozgrzewająca zupa z białych warzyw w bliskowschodnim stylu

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Zupa z białych warzyw podkręcona bliskowschodnimi przyprawami to moja propozycja na jesienno-zimowy czas. Jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i apetycznie wygląda. Jest to propozycja bardzo niskokaloryczna, wegetariańska a nawet wegańska.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 239
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 5.4g9%
Węglowodany 32.7g11%
Białko 12.2g25%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 350 g bulionu domowego ( u mnie warzywny)
 100 g pora (biała część)
 150 g pietruszki
 350 g kalafiora
 250 g ziemniaków
 25 g czosnku (5 ząbków)
 1 łyżeczek oliwy
 2 łyżka przyprawy ras-al-hannout
 sól, pieprz, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Pietruszkę, pora i czosnek - pokroić i zeszklić na oliwie.

2

Dodać mieszankę przypraw bliskowschodnich ras-al-hannout (popularna przyprawa do tagine - można kupić na allegro).

3

Następnie wlać bulion...

4

... dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić solą. Gotować 10 minut.

5

Na końcu wkładamy kalafiora w większych różyczkach, i gotujemy kilka minut, żeby się kalafior nie rozpadł.

6

Gotowe danie posypujemy pieprzem i zieleniną - u mnie świeża kolendra.

7

8

Składniki

 350 g bulionu domowego ( u mnie warzywny)
 100 g pora (biała część)
 150 g pietruszki
 350 g kalafiora
 250 g ziemniaków
 25 g czosnku (5 ząbków)
 1 łyżeczek oliwy
 2 łyżka przyprawy ras-al-hannout
 sól, pieprz, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Pietruszkę, pora i czosnek - pokroić i zeszklić na oliwie.

2

Dodać mieszankę przypraw bliskowschodnich ras-al-hannout (popularna przyprawa do tagine - można kupić na allegro).

3

Następnie wlać bulion...

4

... dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić solą. Gotować 10 minut.

5

Na końcu wkładamy kalafiora w większych różyczkach, i gotujemy kilka minut, żeby się kalafior nie rozpadł.

6

Gotowe danie posypujemy pieprzem i zieleniną - u mnie świeża kolendra.

7

8

Rozgrzewająca zupa z białych warzyw w bliskowschodnim stylu
(Visited 491 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *