Ilość przepisów: 342
Sernik z masłem migdałowym, mocno proteinowyCiasto nazwałam sernikiem, mimo że ser stanowi 1/4 wagi całego ciasta. Zatem nie jest to typowy sernik i nie smakuje "serowo". Ma mięciutką, zwartą konsystencję, jest wilgotny, nie za słodki, wyczuwalne są drobinki migdałów. Bardzo udany deser dla kogoś, kto desery jada bardzo rzadko i nie potrzebuje "zjadać oczami" wszak nie jest bardzo efektowny:-) Ale makro - przyznajcie - bardzo warte tego, aby to ciasto powtórzyć w swojej kuchni.Gofry proteinowe ze skyrem i konfiturą ze śliwekTo jest moja propozycja na pyszne, późne, wysokobiałkowe śniadanie w 10 minut. Idealnie po porannym treningu. Wykorzystałam gotową mieszankę do proteinowych pankejków. Okazuje się, że nadaje się nie tylko na placuszki ale też na gofry:-) Rozgrzewająca zupa z białych warzyw w bliskowschodnim styluZupa z białych warzyw podkręcona bliskowschodnimi przyprawami to moja propozycja na jesienno-zimowy czas. Jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i apetycznie wygląda. Jest to propozycja bardzo niskokaloryczna, wegetariańska a nawet wegańska. Papardelle z suszonymi pomidorami, dorsz, padron, groszek i pomidorkiRyby można robić na wiele sposobów. Ja najczęściej robię na patelni, dusząc z warzywami. Do tego makaron - im grubszy tym lepszy. Całe danie jest naprawdę fit: mało tłuszczu, dużo białka, w naprawdę sporej porcji jest niewiele kalorii. Warto spróbować:-)Gofry ziemniaczane z kurkamiOdchudzona wersja placków ziemniaczanych to gofry ziemniaczane. Równie szybko się je przygotowuje, mają znacznie mniej kalorii, bo do smażenia nie używamy tłuszczu i są smaczne jak te tradycyjne. Do tego dowolne dodatki - u mnie kurki, bo akurat miałam pod ręką:-) Znakomity lunch albo kolacja, polecam. W innych moich wpisach znajdziecie gofry z cukinii a w planie mam jeszcze kilka innych wytrawnych więc zaglądajcie tutaj.Dorsz duszony w warzywach, kasza pęczakRyba w 15 minut? i to nie smażona tylko duszona - tak, to możliwe! Porcja duża, kalorii mało - polecam szczególnie osobom na redukcji lub aktywnym fizycznie, bo to solidna porcja białka:-)Zupa kimchi z jajkiem w koszulceKimchi, nie dość że jest niskokaloryczne i super zdrowe, to pasuje prawie do wszystkiego. Można jeść na ciepło na zimno, jako surówkę, jako dodatek do różnych wrapów i bowli. Można zasmażać z ryżem, łączyć z mięsem i owocami morza. Jak raz spróbujecie kimchi i Wam posmakuje to tylko wyobraźnia może Was ograniczyć w komponowaniu dań. W internecie bez trudu znajdziecie pomysły na wykorzystanie tej pysznej koreańskiej kiszonki. Zajrzyjcie choćby tutaj: https://kukbuk.pl/artykuly/dania-z-kimchi/. Moja propozycja na dzisiaj to zupa kimchi z jajkiem w koszulce. Kimchi – koreańska kiszonkaKimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej. Magazyn Health uznał je za jedno z najzdrowszych dań świata: zawiera mnóstwo witaminy A, B i C, a dzięki obecności dobroczynnych bakterii poprawia trawienie i zwiększa odporność. Zrobienie kimchi jest tak proste jak zakiszenie ogórków. Spróbujcie:-)Jajka poszetowe na kromce chleba proteinowego z serkiem i rukolą, pieczona papryka z czarnuszkąJestem wielką fanką jajek, w szczególności tych z płynnym żółtkiem. Ponoć najzdrowsze są jajka poszetowe czyli "w koszulce". Proponuję ten zestaw, bo to porządna porcja białka na początek dnia. Jest pysznie:-)
(Visited 478 493 times, 457 visits today)