Ilość przepisów: 348
Jajko po turecku (cilbir), szpinak, awokado, gofry szpinakowe i pestki dyniÇilbir czyli jajka po turecku - to super pomysł na śniadanie. W oryginale często jest mięta, sumak, tahini, ostra papryka, kumin, orientalne przyprawy. Moja wersja to wariacja na temat tej potrawy. Skyr zamiast jogurtu tureckiego, olej z pestek dyni zamiast palonego masła i oliwy, Szpinak z czosnkiem i awokado dopełniają całości a gofry szpinakowe są to nabierania, bez użycia widelca. Wszystko się zgadza:-) Jest pysznie, zdrowo, do syta, fit.... no i jakie to ładne:-) Jajecznica na kanapce ze szpinakiem, pestki dyni i olej z pestek dyniSzybka kanapka na ciepło, w dodatku z moim ukochanym "must have" śniadaniowym czyli z jajkiem. I dzień zaczyna się smacznie, zdrowo i fit:-)Zielony zestaw śniadaniowy: proteinowe naleśniki szpinakowe, lekkie pieczywo z awokadoNaleśniki wytrawne, np. z poprzedniego dnia , są świetną bazą do zrobienia pożywnego śniadania. Ja zrobiłam zawijaski z serkiem śmietankowym, szpinakiem baby i czarnuszką i do tego lekkie pieczywko z awokado. Całość bardzo lekka ale pożywna i sycąca. A naleśniki są szpinakowe więc na talerzu zrobiło się zielono i wiosennie:-)Zawijaski naleśnikowe z pieczonymi warzywami, awokado, hummusem i szpinakiem babyNaleśniki są fajne, bo można w nie zapakować niemalże wszystko, mogą być pysznym deserem, obiadkiem czy przegryzką. Ja zrobiłam sobie zawijaski na dobry początek dnia. Usmażyłam 4 naleśniki białkowe - 1 ma 133 kcal i 12 g białka:-), dwa poszły na zawijaski a pozostałe 2 pewnie zjem jutro. Bo naleśniki dobrze się przechowują. Zostawiam ja rozłożone na talerzu, jak wystygną przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki. Szpinakowe papardelle z pistacjami, prażony por, awokado i oliwa truflowaBardzo lubię bawić się kolorami w kuchni. Mając do dyspozycji dużo "zielonego" stworzyłam lekki, wegański posiłek z makaronem. Obłęd i petarda! Naleśniki proteinowe z hummusem, szpinakiem, jajkiem w koszulce i awokado na prażonych porachOto pomysł na dobrze zbilansowane, zdrowe śniadanie w wersji wysokobiałkowej. Potrzebujecie ok. 30 minut żeby zrobić 2 porcje. Gotowi? To zapraszam:-)Sernik z masłem migdałowym, mocno proteinowyCiasto nazwałam sernikiem, mimo że ser stanowi 1/4 wagi całego ciasta. Zatem nie jest to typowy sernik i nie smakuje "serowo". Ma mięciutką, zwartą konsystencję, jest wilgotny, nie za słodki, wyczuwalne są drobinki migdałów. Bardzo udany deser dla kogoś, kto desery jada bardzo rzadko i nie potrzebuje "zjadać oczami" wszak nie jest bardzo efektowny:-) Ale makro - przyznajcie - bardzo warte tego, aby to ciasto powtórzyć w swojej kuchni.Gofry proteinowe ze skyrem i konfiturą ze śliwekTo jest moja propozycja na pyszne, późne, wysokobiałkowe śniadanie w 10 minut. Idealnie po porannym treningu. Wykorzystałam gotową mieszankę do proteinowych pankejków. Okazuje się, że nadaje się nie tylko na placuszki ale też na gofry:-) Rozgrzewająca zupa z białych warzyw w bliskowschodnim styluZupa z białych warzyw podkręcona bliskowschodnimi przyprawami to moja propozycja na jesienno-zimowy czas. Jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i apetycznie wygląda. Jest to propozycja bardzo niskokaloryczna, wegetariańska a nawet wegańska.
(Visited 493 100 times, 1 092 visits today)