#wegetariańskie

Ilość przepisów: 341
Zielony talerz śniadaniowyBardzo lubię takie dania inspirowane "buddha bowl". Na śniadanie ryż można zastąpić np.goframi albo pankejkami, dodać ulubione składniki, najchętniej na ciepło. Mój zielony talerz jest pełen dobroci. Gofry szpinakowe, szpinak z czosnkiem, bób, groszek, roszponka, por, awokado i do wykończenia bardzo aromatyczny olej sezamowy. Namawiam gorąco do kombinowania takich śniadań. Porządna porcja zdrowia na dzień dobry:-)
Perłowy kuskus z pieczonymi warzywami, szpinakiem i bobemUpieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych "kasz", chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak - smakuje znakomicie:-)
Gofry z cukinii, awokado, jajko poszetowe i szpinakGofry śniadaniowe na wytrawnie, to bardzo fajna propozycja kiedy macie chwilę czasu na nieśpieszne śniadanie. Gofry zrobiłam z cukinii, ogólnodostępnej cały rok, bo zawsze wychodzą i są pyszne nie tylko na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, ale również na zimno, nawet na drugi dzień. Do gofrów moje ukochane jajka poszetowe (w koszulce), awokado i szpinak baby. Lubię takie mocno proteinowe śniadania w niedzielę, po porannym treningu:-)
Serniczki wytrawne z kminkiemJednoporcjowe przegryzki są fajne, gdy potrzebujecie na szybko coś przekąsić. Lepiej jak zjecie coś nie tylko smacznego ale też zdrowego i niezbyt kalorycznego. Ja od słodkich przekąsek preferuję wytrawne, i takie są moje serniczki: na słono, z kminkiem. Ale możecie kombinować z innymi smakami (czarnuszka, sezam, zioła prowansalskie...).
Pieczywo proteinowe z awokado, warzywa z patelni i cieciorkaZaglądając na mojego bloga kulinarnego, albo obserwując mój profil na instagramie (@ania_gotuje_fit) albo na facebooku, zorientujecie się, że bardzo lubię śniadania na ciepło. Wydawać by się mogło, że przygotowanie takiego śniadania zajmuje dłuższą chwilę ale nic podobnego. To góra 10-15 minut i mamy taki oto zachwycający, zdrowy, smaczny i fit talerz. Zapraszam również na mojego instagrama @ania_robi_forme - tam pokazuje jakie aktywności podejmuję żeby budować sprawność na lata.
Krewetki z duszonymi warzywamiLubię krewetki, lubię jak przygotowanie pysznego, zdrowego posiłku nie zajmuje dużo czasu, lubię jak jest jedzenie jest lekkostrawne, ma różne tekstury i nuty smakowe i jak ma niewiele składników. Dlatego często robię jednogarnkowe dania, najczęściej z tego co mam pod ręką. Krewetek mam zawsze zapas, kupuję większe ilości w promocji i jak mam ochotę to wyjmuję z zamrażalnika i po godzinie można działać:-)
Spaghetti pełnoziarniste z zielonymi warzywami i pestoZielony talerz! Bardzo lubię takie kompozycje i lubię jak jest tematycznie. Dzisiaj na zielono:-) Duża porcja obiadowa a tylko 526 kcal. Lekki, pyszny i zdrowy posiłek. Białka niewiele jak na mój główny posiłek ale za to jak pięknie wyszło:-) Jestem zaskoczona ile zielonego można wygrzebać z lodówki. Przygotowanie zajęło mi tyle czasu, ile gotowanie makaronu.
1 18 19 20 21 22 38

(Visited 473 910 times, 780 visits today)