Ilość przepisów: 133
Krem z pieczonej papryki z prażonymi w soli migdałamiKrem z pieczonej papryki to banał, każdy to potrafi. Ograniczeniem może być cena produktu: z prawie 2 kg papryki wyszły 2, niezbyt duże, porcje zupy. A to jednak nie jest pełnowartościowy posiłek, chociaż obłędnie pyszny! A druga sprawa, to czas pieczenia i cena gazu, która galopuje.... Tak czy inaczej, warto zrobić chociaż raz, żeby poczuć ten cudowny smak:-)Jajka poszetowe na kanapce z awokado, pieczona papryka, pieczarki w sosie sojowymKolejna odsłona śniadania z jajkiem poszetowym (w koszulce) w roli głównej:-)Kurczaczki w cieście filo i sałatka pico de galloFit propozycja przekąski z ciastem filo. Na wytrawnie, proteinowo a do tego odświeżająca sałatka na bazie pomidorów: pico de gallo.
Makro policzone dla zawijasków, sałatka (całość) ma ok. 110 kcal. Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną, łososiem, bobem i boczkiemTypowe danie z resztek, bo nic się nie może zmarnować. Trzeba tylko umiejętnie dobrać te resztki żeby wyszło nie tylko smacznie, ale też żeby posiłek był dobrze zbilansowany i niskokaloryczny:-)Szakszuka z pieczarkami i sezamemŚniadanie pewniak: smakuje każdemu, można zrobić praktycznie ze wszystkim i nawet jeżeli odbiega od ortodoksyjnej "shakshouki", to i tak jest pysznie, zdrowo i ładnie. W ogóle dania zjadane wprost z patelni, jednoporcjowe są super:-)Morszczuk w sosie z oliwkami i boczkiem, warkocz spaghettiRyba z makaronem - czemu nie! a ryba z boczkiem - no jasne! 🙂 danie skomponowane na okoliczność dużego wydatku energetycznego a mówiąc po prostu: rowerowe 3 godziny w upale - zasłużone proteiny w pysznym daniu z morszczukiem - polecam nie tylko dla aktywnych, bo wyszło przepysznie:-)Leczo z chorizo i oliwkamiNa leczo każdy ma swój przepis, najczęściej nie jeden. Ja robię z warzyw sezonowych (baza to cukinia, papryka) i tego co w lodówce. Polecam np. wersję z czarnymi oliwkami i chorizo - jak ktoś lubi smaki południa to taka wersja leczo będzie mu bardzo smakować. A jak ktoś wege to po prostu pomija chorizo 🙂Spaghetti z sosem curry z piersi kurczaka i kapusty pekińskiejPolecam wysokoproteinowy sos do makaronu, o smaku curry, bo dania z tą przyprawą - choć pochodzi ona z subkontynentu indyjskiego - pasują niemalże do wszystkiego. Próbujcie, testujcie, eksperymentujcie:-) Bawcie się w kuchni smakami!Penne z sosem warzywnym i chorizoSos warzywny to prawdziwe resztki warzyw: por i papryka biała (nigdy wcześniej jej nie kupowałam ale syn nagrywał efekty dźwiękowe i potrzebował jakiegoś tańszego produktu do "siekania"). Dostałam sporą ilość zmasakrowanych warzyw no i coś trzeba było z tego wykombinować, bo przecież nie wyrzucę! Efekt zachwyca więc dzielę się z Wami:-)
(Visited 498 647 times, 1 778 visits today)