Ilość przepisów: 237
Gofry z cukinii, jajka poszetowe i krewetkiGofry kojarzą nam się z latem, wakacjami, owocami - na słodko. Ja polecam kombinować ze smakami wytrawnymi, gofry warzywne (np. z cukinii), to świetna baza do serwowania pysznych śniadań czy imprezowych przekąsek.Tatar ze śledzia ze śliwką z octuBanalny śledź w niebanalnym daniu ze śliwką z marynaty octowej. Wysokobiałkowe danie dla smakoszy:-)Szakszuka z hiszpańskim twistemShakshouka to po prostu jajka gotowane w pomidorowym sosie z dodatkiem papryki, cebulki, przypraw kuchni bliskowschodniej. Samo słowo oznacza bałagan i taki właśnie pyszny bałagan z jajkami w roli głównej proponuję jako pyszne danie w wersji podkręconej hiszpańskimi smakami.Jajka poszetowe na bułce z pastą łososiową, sałatka z kurkami z patelniJajka poszetowe ( w koszulkach) to bodajże najzdrowsza forma jajka. Warto podjąć kilka prób i nauczyć się je robić. Liczba wariacji posiłków, zwłaszcza śniadań, z jajkiem w koszulce, jest nieograniczona.Duszone warzywa korzenne i jajka sadzoneWarzywa krótko duszone są zdrowsze i łatwiej je trawimy od tych długo gotowanych. Do tego jajka sadzone z płynnym żółtkiem.... pycha jedzonko:-)Sernik z dynią, mocno proteinowyTen sernik robi się szybko, wszystko razem miksujemy, potem pieczenie w kąpieli wodnej i noc w lodówce. Ze względu na dużą zawartość pulpy dyniowej, sernik wyszedł bardzo delikatny i tylko dobrze schłodzony dał się kroić. Wygodniej było go jeść łyżeczką:-)Gofry z cukinii, sos ze smażonych pomidorów, czarnuszkaGofry niekoniecznie muszą być na słodko. Placki warzywne zrobione w gofrownicy to w końcu też gofry:-) Te z cukini robi sie bardzo szybko a wersja z sosem domowej roboty z pieczonych pomidorów - mmmmm:-) bajka!Jajka poszetowe, kurki, pieczarki, pomidorki i por w sezamiePodrzucam pomysł na kolejne pyszne śniadania (albo kolację) z wykorzystaniem jajka poszetowego. To bodajże najzdrowsza forma jajka więc warto nauczyć się je robić. Obejrzyjcie mój filmik, potrenujcie i dajcie znać w komentarzach jak wyszło:-)Migdałowe ciasto z tofu, ze śliwkami, wysokobiałkowePrzepis wymyślony na prędce, bo zalegało tofu (kupione przez pomyłkę, bo nie lubię takiego bezsmakowego) i śliwki (nie przepadam za owocami ale kupuję z rozsądku, w nadziei, że zacznę jeść... Efekt taki, że leżą i leżą, aż muszę coś wymyślić żeby się nie zmarnowały;-) No to wymyśliłam deser fit, deser pyszny i do tego wysokobiałkowy:-) idealnie!
(Visited 472 336 times, 973 visits today)