Ilość przepisów: 240
Jajka sadzone na warzywach z przyprawą gruzińskąKolejny pomysł na jajka sadzone a la "szakszuka" - tym razem podkręciłam mieszanką ziół gruzińskich "chmeli suneli" - jak nie znacie, to polecam, bo to coś zupełnie wyjątkowego (można kupić w necie).Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem, pieczywo proteinoweDla mnie, śniadanie z jajem to najlepsze śniadanie. Taka jajecznica na boczku.... mmmmniam:-) Bo na diecie redukcyjnej też można sobie czasem pozwolić na takie śniadanko. Oczywiście wszystko w ramach założonego limitu kalorycznego.Jajka w koszulkach ma kromce z pastą z brokuła, prażynki z chorizo i paprykiKolejny pomysł na śniadanie z jajkiem poszetowym. Tym razem w opcji dla mięsożerców, bo do posiłku dorzuciłam drobno pokrojone, podprażone chorizo. No i pasta z brokuła i fety - pasuje tutaj znakomicie. Gofry z cukinii, jajka poszetowe i krewetkiGofry kojarzą nam się z latem, wakacjami, owocami - na słodko. Ja polecam kombinować ze smakami wytrawnymi, gofry warzywne (np. z cukinii), to świetna baza do serwowania pysznych śniadań czy imprezowych przekąsek.Tatar ze śledzia ze śliwką z octuBanalny śledź w niebanalnym daniu ze śliwką z marynaty octowej. Wysokobiałkowe danie dla smakoszy:-)Szakszuka z hiszpańskim twistemShakshouka to po prostu jajka gotowane w pomidorowym sosie z dodatkiem papryki, cebulki, przypraw kuchni bliskowschodniej. Samo słowo oznacza bałagan i taki właśnie pyszny bałagan z jajkami w roli głównej proponuję jako pyszne danie w wersji podkręconej hiszpańskimi smakami.Jajka poszetowe na bułce z pastą łososiową, sałatka z kurkami z patelniJajka poszetowe ( w koszulkach) to bodajże najzdrowsza forma jajka. Warto podjąć kilka prób i nauczyć się je robić. Liczba wariacji posiłków, zwłaszcza śniadań, z jajkiem w koszulce, jest nieograniczona.Duszone warzywa korzenne i jajka sadzoneWarzywa krótko duszone są zdrowsze i łatwiej je trawimy od tych długo gotowanych. Do tego jajka sadzone z płynnym żółtkiem.... pycha jedzonko:-)Sernik z dynią, mocno proteinowyTen sernik robi się szybko, wszystko razem miksujemy, potem pieczenie w kąpieli wodnej i noc w lodówce. Ze względu na dużą zawartość pulpy dyniowej, sernik wyszedł bardzo delikatny i tylko dobrze schłodzony dał się kroić. Wygodniej było go jeść łyżeczką:-)
(Visited 509 213 times, 3 736 visits today)