Ilość przepisów: 176
Smażone krewetki na makaronie z sosem z bobuPodrzucam pomysł na wykorzystanie resztek obranego bobu. Jak poleży w lodówce to już nie jest na tyle smaczny, żeby się nim zajadać na zimno, ale jako baza sosu - pychota:-) Do tego krewetki w masełku chilli i mamy niebanalne połączenie smaków na jednym talerzu:-)Penne z sosem warzywnym i chorizoSos warzywny to prawdziwe resztki warzyw: por i papryka biała (nigdy wcześniej jej nie kupowałam ale syn nagrywał efekty dźwiękowe i potrzebował jakiegoś tańszego produktu do "siekania"). Dostałam sporą ilość zmasakrowanych warzyw no i coś trzeba było z tego wykombinować, bo przecież nie wyrzucę! Efekt zachwyca więc dzielę się z Wami:-)Spaghetti z krewetkami w ziołachKrewetki można robić na wiele sposobów. Korzystając z sezonu, kiedy jest najwięcej świeżych ziół, przygotowałam krewetki w ziołach. Polecam do makaronu lub do dobrego pieczywa (np.domowej bagietki).Cukinia z migdałami i czosnkiemMasła ze zmielonych orzechów używamy zazwyczaj do dań słodkich, do deserów, ciast ewentualnie szejków. A ja wolę na wytrawnie:-) I co wy na to?Sałatka z fasolki szparagowej i pomidoraSałatka sezonowa z żółtej fasoli bardzo aromatyczna, lekka i pasuje do wielu dań np. do sezonowego grilla:-) Rigatoni z warzywami sezonowymi i chorizoW sezonie letnim warzywa są najsmaczniejsze. Ja bardzo lubię połączenie warzyw z makaronami, do tego fajnie jest dodać rybkę, kurczaka lub indyka, albo chorizo - jak w tym przepisie. Chorizo jest znakomite, gdyby nie te kalorie, jadłabym częściej i więcej:-)Spaghetti z bakłażanem i nerkowcamiBardzo łatwe i pyszne danie wegańskie (lub wegetariańskie jak posypiemy ulubionym serem), lekkie, na lato idealne.Spaghetti z dorszem i krewetkamiTen sposób podania ryby sprawdza się znakomicie gdy: a. nie macie czasu na rozmrażanie, b. jesteście na redukcji, c. potrzebujecie dużo białka w diecie, d. lubicie dobre jedzenie;-)) A makaron to makaron - zawsze jest dobry moment żeby go zjeść!Salmorejo – andaluzyjski chłodnikSalmorejo (czyt.salmoreho) to chłodnik z pomidorów. Przyrządza się go podobnie jak gazpacho ale jest znacznie bardziej kaloryczny. Znakomity na upały czyli przez cały "pomidorowy" sezon.
(Visited 488 145 times, 769 visits today)