Pyszne delikatne mięso indycze można przerobić na pyszne, wyraziste pulpeciki. W dodatku niskokaloryczne i wysokobiałkowe. Smaki Bliskiego Wschodu na wyciągnięcie ręki:-) Polecam!
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 461
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 12.1g19%
- Węglowodany 43.2g15%
- Białko 42.8g86%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki poza kuskusem dokładnie wymieszać dłonią, dolewając zimną wodę w ilości ok 0,5 szklanki.
Masa mięsna ma być zwarta ale nie twarda. Nie dodajemy jajka!
Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga lub mniejsze. Mi wyszło 23 ale równie dobrze może wyjść 22 albo 24 sztuki. Każdą kulkę trzeba obtoczyć w semolinie (pewnie zwykła mąka też się sprawdzi).
Następnie smażymy na 2 łyżkach oleju (u mnie rzepakowy nierafinowany), potrząsając patelnią, żeby kulki z każdej strony się przypiekły.
Teraz pora wlać passatę
Można dolać odrobinę wody jak wolicie więcej sosu, teraz pora żeby sos dosolić, dopieprzyć i posypać zieleniną.
Danie ładnie wygląda jak na środku zrobimy kopczyk z kuskusu, a dookoła poukładamy kulki w sosie.
1 porcja to 50 g kuskusu i 8 pulpecików. Dla ciekawych: 1 pulpecik ma 35 kcal:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki poza kuskusem dokładnie wymieszać dłonią, dolewając zimną wodę w ilości ok 0,5 szklanki.
Masa mięsna ma być zwarta ale nie twarda. Nie dodajemy jajka!
Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga lub mniejsze. Mi wyszło 23 ale równie dobrze może wyjść 22 albo 24 sztuki. Każdą kulkę trzeba obtoczyć w semolinie (pewnie zwykła mąka też się sprawdzi).
Następnie smażymy na 2 łyżkach oleju (u mnie rzepakowy nierafinowany), potrząsając patelnią, żeby kulki z każdej strony się przypiekły.
Teraz pora wlać passatę
Można dolać odrobinę wody jak wolicie więcej sosu, teraz pora żeby sos dosolić, dopieprzyć i posypać zieleniną.
Danie ładnie wygląda jak na środku zrobimy kopczyk z kuskusu, a dookoła poukładamy kulki w sosie.
1 porcja to 50 g kuskusu i 8 pulpecików. Dla ciekawych: 1 pulpecik ma 35 kcal:-)