Pulpeciki z piersi indyka w arabskich przyprawach, kuskus

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Pyszne delikatne mięso indycze można przerobić na pyszne, wyraziste pulpeciki. W dodatku niskokaloryczne i wysokobiałkowe. Smaki Bliskiego Wschodu na wyciągnięcie ręki:-) Polecam!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 461
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.1g19%
Węglowodany 43.2g15%
Białko 42.8g86%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 500 g mięso mielone z piersi indyka
 10 g czosnku (2 ząbki)
 500 g passaty pomidorowej
 2 łyżka mielonej słodjkiej papryki
 0,50 łyżeczek kuminu
 1 łyżeczek mielonej kolendry
 0,50 łyżeczek kurkumy
 0,50 łyżeczek imbiru suszonego
 2 łyżka suszonej kolendry
 150 g kaszy kuskus (waga suchej kaszy) - pełnoziarnisty
 2 łyżka semoliny
 sól, pieprz
 2 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki poza kuskusem dokładnie wymieszać dłonią, dolewając zimną wodę w ilości ok 0,5 szklanki.

2

Masa mięsna ma być zwarta ale nie twarda. Nie dodajemy jajka!

3

Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga lub mniejsze. Mi wyszło 23 ale równie dobrze może wyjść 22 albo 24 sztuki. Każdą kulkę trzeba obtoczyć w semolinie (pewnie zwykła mąka też się sprawdzi).

4

Następnie smażymy na 2 łyżkach oleju (u mnie rzepakowy nierafinowany), potrząsając patelnią, żeby kulki z każdej strony się przypiekły.

5

Teraz pora wlać passatę

6

Można dolać odrobinę wody jak wolicie więcej sosu, teraz pora żeby sos dosolić, dopieprzyć i posypać zieleniną.

7

Danie ładnie wygląda jak na środku zrobimy kopczyk z kuskusu, a dookoła poukładamy kulki w sosie.

8

1 porcja to 50 g kuskusu i 8 pulpecików. Dla ciekawych: 1 pulpecik ma 35 kcal:-)

Składniki

 500 g mięso mielone z piersi indyka
 10 g czosnku (2 ząbki)
 500 g passaty pomidorowej
 2 łyżka mielonej słodjkiej papryki
 0,50 łyżeczek kuminu
 1 łyżeczek mielonej kolendry
 0,50 łyżeczek kurkumy
 0,50 łyżeczek imbiru suszonego
 2 łyżka suszonej kolendry
 150 g kaszy kuskus (waga suchej kaszy) - pełnoziarnisty
 2 łyżka semoliny
 sól, pieprz
 2 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki poza kuskusem dokładnie wymieszać dłonią, dolewając zimną wodę w ilości ok 0,5 szklanki.

2

Masa mięsna ma być zwarta ale nie twarda. Nie dodajemy jajka!

3

Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga lub mniejsze. Mi wyszło 23 ale równie dobrze może wyjść 22 albo 24 sztuki. Każdą kulkę trzeba obtoczyć w semolinie (pewnie zwykła mąka też się sprawdzi).

4

Następnie smażymy na 2 łyżkach oleju (u mnie rzepakowy nierafinowany), potrząsając patelnią, żeby kulki z każdej strony się przypiekły.

5

Teraz pora wlać passatę

6

Można dolać odrobinę wody jak wolicie więcej sosu, teraz pora żeby sos dosolić, dopieprzyć i posypać zieleniną.

7

Danie ładnie wygląda jak na środku zrobimy kopczyk z kuskusu, a dookoła poukładamy kulki w sosie.

8

1 porcja to 50 g kuskusu i 8 pulpecików. Dla ciekawych: 1 pulpecik ma 35 kcal:-)

Pulpeciki z piersi indyka w arabskich przyprawach, kuskus
(Visited 929 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *