Ilość przepisów: 251
Jajko w koszulce na szpinaku z pieczarkami, szparagi i łosoś pieczonyJajko w koszulce i warzywa z patelniTakie śniadanko to raczej nie jest propozycja dla tych, co chcą szybko zjeść. Wymaga trochę zachodu ale polecam gorąco takie "składane" śniadanie np. w weekend czy wony dzień... Obłędnie pyszne:-)Kanapka z jajkiem w koszulce na awokadoŚniadanie z jajem to moje ukochane. A do jaja pasuje awokado - kto nie próbował jeszcze tego bajecznego połączenia smaków, niech koniecznie nadrobi zaległości:-)Muffiny jajeczne z brokułem, szynką i seremMuffiny jajeczne to fajny pomysł na wykorzystanie resztek lodówkowych np.brokuła, szynki czy sera. W zasadzie można upakować w nich wszystko, mogą być na słodko ( z owocami, orzechami, czekoladą) albo wytrawne. Ja zrobiłam na śniadanie wersję wytrawną, polecam:-)
Filmik krok po kroku poniżej (albo na moim kanale na YT).Zawijaski z mortadeli włoskiej z sałatką jarzynowąŚniadanie bez chleba? Dla mnie to normalne, ale przyzwyczajenie się do ograniczenia pieczywa zajęło mi bardzo dużo czasu. Między innymi między takim smacznym zawijaskom. Smaczne, dietetyczne, szybkie i ładne śniadanie dobrze nastraja na cały dzień:-)Podwójny naleśnik ze szparagami i pstrągiem łososiowymTaki naleśnik wygląda niebanalnie, można go zrobić na śniadanie, kolację czy jako przekąskę imprezową. A jaki smaczny:-)Kanapki z jajkiem w koszulce na szparagachTaka kanapka wygląda efektownie a jej zrobienie zajmuje 10 minut. Śniadanie z jajem to moje ulubione a jak do tego są szparagi, łosoś... Mniam:-)Szakszuka na porach i czosnku niedźwiedzimSzakszuka to coś na kształt jajek sadzonych na warzywach. Klasyczna pochodzi z bliskiego wschodu i jest robiona na pomidorach i papryce. Ta zielona jest zupełnie wyjątkowa i po prostu pyszna:-)Kanapka z jajkiem w koszulce i łososiem, na pesto z czosnku niedźwiedziegoŚniadanie z jajem to mój numer 1 wśród śniadań. Polecam zwłaszcza te z jajkiem w koszulce, bo to najlepsza forma jajka: lekko strawne i z płynnym żółtkiem, które ponoć lepiej się przyswaja. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka. Paradoksalnie żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych.W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu: na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Naprawdę, warto jeść jajka.
(Visited 473 847 times, 874 visits today)