Sałatki

Ilość przepisów: 121
Sałatka śledź, burak, jajkoSałatki są fajne, bo można połączyć wszystko co ma się pod ręką i w kilka chwil mamy gotowe danie. Sałatka z jajkiem, śledziem i burakami kojarzy mi się świątecznie chociaż - przyznaję - jadam ją częściej niż raz do roku, bo jest pożywna i pyszna:-) Z podanej ilości wyszły dwie spore porcje, jedna to 590 kcal i aż 46 g białka.
Kuskus z pieczonymi warzywami, brokułem i bryndząLubię jeść. Dlatego lubię widzieć talerz pełen, lubię jak w dużej objętości jest niewiele kalorii a dużo smaku i składników odżywczych. Moja kompozycja taka właśnie jest: pieczone warzywa, brokuł, pyszna bryndza i odrobina kuskusu. Smakowicie:-)
Sałatka śledziowa z burakiem i jajkiemMoja ulubiona sałatka śledziowa to ta z burakiem. Wyjątkowo pasuje mi połączenie wyrazistego śledzia ze słodkawymi buraczkami pieczonymi. Do tego jajka, lekki majonez, ulubione pieczywo, i w kilka chwil mamy pełnowartościowy posiłek.
Sałatka ziemniaczana, wegańskaSałatki ziemniaczane maja szerokie grono zwolenników. Lubimy je w wersji z boczkiem, z rybą a dzisiaj podrzucam pomysł na wersję wegańską. Jest pysznie i chociaż taka sałatka jest ciężka (waży dużo - 100 g to niewiele), to warto sobie od czasu do czasu zafundować taką przyjemność. Np. jako dodatek obiadowy zamiast zwykłych ziemniaków.
Zielony talerz śniadaniowyBardzo lubię takie dania inspirowane "buddha bowl". Na śniadanie ryż można zastąpić np.goframi albo pankejkami, dodać ulubione składniki, najchętniej na ciepło. Mój zielony talerz jest pełen dobroci. Gofry szpinakowe, szpinak z czosnkiem, bób, groszek, roszponka, por, awokado i do wykończenia bardzo aromatyczny olej sezamowy. Namawiam gorąco do kombinowania takich śniadań. Porządna porcja zdrowia na dzień dobry:-)
Perłowy kuskus z pieczonymi warzywami, szpinakiem i bobemUpieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych "kasz", chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak - smakuje znakomicie:-)
Pieczywo proteinowe z awokado, warzywa z patelni i cieciorkaZaglądając na mojego bloga kulinarnego, albo obserwując mój profil na instagramie (@ania_gotuje_fit) albo na facebooku, zorientujecie się, że bardzo lubię śniadania na ciepło. Wydawać by się mogło, że przygotowanie takiego śniadania zajmuje dłuższą chwilę ale nic podobnego. To góra 10-15 minut i mamy taki oto zachwycający, zdrowy, smaczny i fit talerz. Zapraszam również na mojego instagrama @ania_robi_forme - tam pokazuje jakie aktywności podejmuję żeby budować sprawność na lata.
1 6 7 8 9 10 14

(Visited 489 586 times, 1 043 visits today)