Ilość przepisów: 70
Gofry szpinakowe, zielone warzywa, awokado i sałatka z zielonym grejpfrutem i orzechamiDzisiaj podpowiadam kolejny pomysł na zielone śniadanie: gofry szpinakowe już tutaj pokazywałam, cukinia z patelni i groszek cukrowy goszczą regularnie na moim talerzu, ale dzisiaj to wszystko jest na jednym talerzu i to z pyszną sałatką: młode listki, zielony grejpfrut i orzechy. Pysznie wyszło:-)Gofry jogurtowe z semoliną, pasta z fety i pieczonej papryki, pieczarki, groszek cukrowy i pieczona paprykaKolejna propozycja na wytrawne gofry: tym razem jogurtowe, z semoliną zamiast mąki pszennej. Okazuje się, ze gofry można zrobić niemalże z każdego rodzaju mąki, a te z dodatkiem skyru są wyjątkowo pożywne i smaczne. Do tego znakomita w smaku i super łatwa do zrobienia pasta kanapkowa: pieczona papryka + feta.Gofry ryżowe z wędzonym łososiem, warzywaGofry na wytrawnie to fajna opcja śniadaniowa albo kolacja. Te z ryżem są doskonałe dla osób, które unikają glutenu. Dodatek warzyw i ryby daje nam kompletny posiłek, smaczny i niskokaloryczny.Gofry z serka wiejskiego z porem na ciepło, awokado i sałatka z papryką pieczona i borówkami z olejem sezamowymGofry to smaczna i ciekawa alternatywa dla kanapek. Polecam kombinować z różnymi składnikami, często z nieoczywistych składników można wyczarować naprawdę smakowite danie. Np, gofry z serka wiejskiego - mięciutkie, delikatne, idealne na śniadanie wytrawne ale nadadzą się również do konfitury czy kremu czekoladowego.Gofry z porem i wędzonym pstrągiem tęczowymGofry wytrawne są fajną baza do wykonania kanapek. Robi się je szybko, w zasadzie z każdego rodzaju mąki wyjdą fajne. Do tego ulubione dodatki, albo to, co zalega Wam w lodówce, i można wyczarować smaczne, zdrowe śniadanie, lunch czy kolację.Gofry ryżowe z awokado, mix sałat z pieczoną paprykąLubię sprytnie wykorzystywać resztki lodówkowe. Nic się u mnie nie zmarnuje, każda reszteczka dostaje drugą szansę. Ryż z poprzedniego dnia świetnie smakuje odsmażony z różnymi dodatkami, może też być zagęstnikiem do "cienkiej" zupki. U mnie ryż wylądował w gofrach śniadaniowych na wytrawnie. Powstały zaskakująco smaczne, bezglutenowe, bez laktozy gofry, a całe danie jest wegetariańskie i lekkie. Kwiaty cukinii w cieście, majonez kolendrowyKwiaty cukinii są dostępne krócej niż sama cukinia, bo tylko do pierwszych przymrozków. Ja kupuję je na placyku u lokalnego wytwórcy, cena od ub. roku się nie zmieniła - 1 zł/sztuka. Można z nich przygotować super wykwintną przystawkę, np. faszerując ricottą z dodatkami - przepisów w necie znajdziecie sporo, wersji jest wiele. Ja lubię same kwiaty, po prostu. Przygotowuje się je w kilka chwil, smakują wybornie zwłaszcza z lekkim majonezem kolendrowym. Możecie zrobić majonez samodzielnie (nie będzie pewnie light, ale za to smacznie i domowo - coś za coś), albo użyć majonezu wegańskiego - wtedy całe danie będzie wegańskie. Myślę, że świetnie sprawdzi się majonez przygotowany samodzielnie z awokado - poszperajcie w necie, przepisów widziałam kilka. Smacznego:-)Gofry z cukinii, jajka sadzone, kurki i paprykaKiedy trwa sezon na cukinię, ląduje ona na moim talerzu bardzo często. Nawet na śniadanie przygotowuje cukinię. Najczęściej jako gofry. Bardzo lubię te wytrawne, z warzywnymi dodatkami. Idealnie smakują w sezonowej odsłonie z kurkami. Do tego jajko sadzone - świetne źródło białka - i mamy pełnowartościowe, sycące, fit-śniadanie.Wytrawne gofry śniadaniowe z jajkiem poszetowym, boczkiem, awokado i kurkamiGofry na śniadanie ale w wersji wytrawnej - to moja propozycja. Do tego sezonowy dodatek - kurki z patelni, jajka poszetowe, boczek i awokado... Bardzo obfite, ale lekkie śniadanie w sam raz na początek aktywnego dnia.
(Visited 481 046 times, 626 visits today)