Podwójny naleśnik ze szparagami i pstrągiem łososiowym

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , Wybierz ilość porcji2 porcje

Taki naleśnik wygląda niebanalnie, można go zrobić na śniadanie, kolację czy jako przekąskę imprezową. A jaki smaczny:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 437
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.6g24%
Węglowodany 35.7g12%
Białko 29.5g59%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 jajko
 100 g mąki pszennej
 1 garść szpinaku baby
 1 szklanka mleka 0,5%
 140 g plastrów pstrąga łososiowego wędzonego na zimno
 4 duże szparagi (ok. 80 g)
 40 g serka do smarowania (u mnie Almette ziołowy)

Sposób przygotowania

1

Mleko, jajko i mąkę zblendować na gładką, naleśnikową masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak, zblendować.

2

Usmażyć dwa zielone naleśniki - ja używam patelni non-stick więc nie używam tłuszczu do smażenia.

3

Drugą część naleśnikowej masy przelać do pojemniczka z wąskim dzióbkiem albo do woreczka (odciąć róg) i wlewać na gorącą patelnię naleśnikową "rysując" ażurowy wzorek.

4

Uważać, żeby nie przypalić, bo w zasadzie jak kończymy "rysowanie", to już trzeba odwrócić na drugą stronę (ale tylko na kilka chwil).

5

6

Powinny nam wyjść dwa zielone i dwa ażurowe naleśniki,

7

I zaczynami składać w całość: zielonego smarujemy serkiem (20 g), na to dwa plastry pstrąga (ok 70 g), szparagi, i zwijamy.

8

Na zieloną część nawijamy naleśnika ażurowego i gotowe:-)

9

Nie dość że smaczne, dietetyczne to jeszcze jakie efektowne danie:-)

Składniki

 1 jajko
 100 g mąki pszennej
 1 garść szpinaku baby
 1 szklanka mleka 0,5%
 140 g plastrów pstrąga łososiowego wędzonego na zimno
 4 duże szparagi (ok. 80 g)
 40 g serka do smarowania (u mnie Almette ziołowy)

Sposób przygotowania

1

Mleko, jajko i mąkę zblendować na gładką, naleśnikową masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak, zblendować.

2

Usmażyć dwa zielone naleśniki - ja używam patelni non-stick więc nie używam tłuszczu do smażenia.

3

Drugą część naleśnikowej masy przelać do pojemniczka z wąskim dzióbkiem albo do woreczka (odciąć róg) i wlewać na gorącą patelnię naleśnikową "rysując" ażurowy wzorek.

4

Uważać, żeby nie przypalić, bo w zasadzie jak kończymy "rysowanie", to już trzeba odwrócić na drugą stronę (ale tylko na kilka chwil).

5

6

Powinny nam wyjść dwa zielone i dwa ażurowe naleśniki,

7

I zaczynami składać w całość: zielonego smarujemy serkiem (20 g), na to dwa plastry pstrąga (ok 70 g), szparagi, i zwijamy.

8

Na zieloną część nawijamy naleśnika ażurowego i gotowe:-)

9

Nie dość że smaczne, dietetyczne to jeszcze jakie efektowne danie:-)

Podwójny naleśnik ze szparagami i pstrągiem łososiowym
(Visited 344 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *