Szybkie, wegańskie śniadanie na ciepło - pożywne, sycące i zdrowe.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 446
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 25.5g40%
- Węglowodany 31.2g11%
- Białko 21.2g43%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas - rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony - jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty - jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe - trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem - jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple - dojrzeje.
Warzywa pokroiłam na różne sposoby, bo lubię jak jest niejednorodna struktura i wyraziste duże kawałki. Papryka w grube paski, kapelusze pieczarek w plasterki a pora w drobne talarki.
Dorzuciłam pomidorki pokrojone na połówki, przykryłam i na średnim ogniu dałam warzywom dosłownie 10 minut, żeby były lekko tylko zblanszowane. Doprawiłam solą.
Wyłożyłam na talerz, dołożyłam kromkę pieczywa proteinowego przekrojona na pół, na każdą połówkę dałam połowę awokado i rozgniotłam widelcem.
Awokado posypałam płatkami chilli...
... a całe danie posypałam sezamem jasnym i ciemnym.
Składniki
Sposób przygotowania
Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas - rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony - jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty - jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe - trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem - jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple - dojrzeje.
Warzywa pokroiłam na różne sposoby, bo lubię jak jest niejednorodna struktura i wyraziste duże kawałki. Papryka w grube paski, kapelusze pieczarek w plasterki a pora w drobne talarki.
Dorzuciłam pomidorki pokrojone na połówki, przykryłam i na średnim ogniu dałam warzywom dosłownie 10 minut, żeby były lekko tylko zblanszowane. Doprawiłam solą.
Wyłożyłam na talerz, dołożyłam kromkę pieczywa proteinowego przekrojona na pół, na każdą połówkę dałam połowę awokado i rozgniotłam widelcem.
Awokado posypałam płatkami chilli...
... a całe danie posypałam sezamem jasnym i ciemnym.