Pieczywo proteinowe z awokado z chilli i warzywa z patelni

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Szybkie, wegańskie śniadanie na ciepło - pożywne, sycące i zdrowe.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 446
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 25.5g40%
Węglowodany 31.2g11%
Białko 21.2g43%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 100 g awokado Haas (1 owoc)
 75 g papryki czerwonej
 100 g pieczarek
 125 g pomidorków koktajlowych
 35 g pora (zielona część)
 sól, chilli, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas - rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony - jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty - jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe - trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem - jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple - dojrzeje.

2

Warzywa pokroiłam na różne sposoby, bo lubię jak jest niejednorodna struktura i wyraziste duże kawałki. Papryka w grube paski, kapelusze pieczarek w plasterki a pora w drobne talarki.

3

Dorzuciłam pomidorki pokrojone na połówki, przykryłam i na średnim ogniu dałam warzywom dosłownie 10 minut, żeby były lekko tylko zblanszowane. Doprawiłam solą.

4

Wyłożyłam na talerz, dołożyłam kromkę pieczywa proteinowego przekrojona na pół, na każdą połówkę dałam połowę awokado i rozgniotłam widelcem.

5

Awokado posypałam płatkami chilli...

6

... a całe danie posypałam sezamem jasnym i ciemnym.

7

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 100 g awokado Haas (1 owoc)
 75 g papryki czerwonej
 100 g pieczarek
 125 g pomidorków koktajlowych
 35 g pora (zielona część)
 sól, chilli, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas - rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony - jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty - jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe - trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem - jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple - dojrzeje.

2

Warzywa pokroiłam na różne sposoby, bo lubię jak jest niejednorodna struktura i wyraziste duże kawałki. Papryka w grube paski, kapelusze pieczarek w plasterki a pora w drobne talarki.

3

Dorzuciłam pomidorki pokrojone na połówki, przykryłam i na średnim ogniu dałam warzywom dosłownie 10 minut, żeby były lekko tylko zblanszowane. Doprawiłam solą.

4

Wyłożyłam na talerz, dołożyłam kromkę pieczywa proteinowego przekrojona na pół, na każdą połówkę dałam połowę awokado i rozgniotłam widelcem.

5

Awokado posypałam płatkami chilli...

6

... a całe danie posypałam sezamem jasnym i ciemnym.

7

Pieczywo proteinowe z awokado z chilli i warzywa z patelni
(Visited 172 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *