Makaron to jedno z najszybszych dań. I w zasadzie każde połączeni dodatków do niego jest udane. Kurczak z pieczarkami to polski klasyk ale z dodatkiem świeżego czosnku niedźwiedziego - oj, to już tylko sezonowo! Polecam czosnek niedźwiedzi (jest pod ochroną, więc kupicie go tylko z upraw), jest zdrowy i pyszny.
Wielkość porcji 360 g
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 540
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 18.3g29%
- Węglowodany 45.8g16%
- Białko 38.4g77%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek niedźwiedzi o=umyć i posiekać z grubsza.
Polędwiczki z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni bez tłuszczu (najlepsza jest granitowa lub inna z powłoką non-stick).
Do kurczaka dodać posiekany czosnek.
Pieczarki obsmażyć na łyżeczce masła. Najlepsze są te drobne, można je w całości podawać, ładnie wyglądają. Jak macie większe to trzeba pokroić.
Pieczarki dorzucić do kurczaka, krótko razem przesmażyć, dodać sól i pieprz.
Dolać śmietankę i pozwolić się sosowi zagęścić przez kilka chwil.
Ugotowany al dente makaron penne dodać do sosu.
Dorzucić sporą garść zieleniny (u mnie posiekana zielona cebulka).
Gotowe danie można dodatkowo posypać czarnuszką, która fajnie gra z czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek niedźwiedzi o=umyć i posiekać z grubsza.
Polędwiczki z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni bez tłuszczu (najlepsza jest granitowa lub inna z powłoką non-stick).
Do kurczaka dodać posiekany czosnek.
Pieczarki obsmażyć na łyżeczce masła. Najlepsze są te drobne, można je w całości podawać, ładnie wyglądają. Jak macie większe to trzeba pokroić.
Pieczarki dorzucić do kurczaka, krótko razem przesmażyć, dodać sól i pieprz.
Dolać śmietankę i pozwolić się sosowi zagęścić przez kilka chwil.
Ugotowany al dente makaron penne dodać do sosu.
Dorzucić sporą garść zieleniny (u mnie posiekana zielona cebulka).
Gotowe danie można dodatkowo posypać czarnuszką, która fajnie gra z czosnkiem niedźwiedzim.