Penne z kurczakiem, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Makaron to jedno z najszybszych dań. I w zasadzie każde połączeni dodatków do niego jest udane. Kurczak z pieczarkami to polski klasyk ale z dodatkiem świeżego czosnku niedźwiedziego - oj, to już tylko sezonowo! Polecam czosnek niedźwiedzi (jest pod ochroną, więc kupicie go tylko z upraw), jest zdrowy i pyszny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 360 g

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 540
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 18.3g29%
Węglowodany 45.8g16%
Białko 38.4g77%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 190 g polędwiczek z piersi kurczaka
 100 g pieczarek
 25 g świeżego czosnku niedźwiedziego
 60 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 50 g makaronu penne (waga przed ugotowaniem)
 1 łyżeczek masła
 sól, pierz, zielona cebulka, czarnuszka

Sposób przygotowania

1

Czosnek niedźwiedzi o=umyć i posiekać z grubsza.

2

Polędwiczki z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni bez tłuszczu (najlepsza jest granitowa lub inna z powłoką non-stick).

3

Do kurczaka dodać posiekany czosnek.

4

Pieczarki obsmażyć na łyżeczce masła. Najlepsze są te drobne, można je w całości podawać, ładnie wyglądają. Jak macie większe to trzeba pokroić.

5

Pieczarki dorzucić do kurczaka, krótko razem przesmażyć, dodać sól i pieprz.

6

Dolać śmietankę i pozwolić się sosowi zagęścić przez kilka chwil.

7

Ugotowany al dente makaron penne dodać do sosu.

8

Dorzucić sporą garść zieleniny (u mnie posiekana zielona cebulka).

9

Gotowe danie można dodatkowo posypać czarnuszką, która fajnie gra z czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki

 190 g polędwiczek z piersi kurczaka
 100 g pieczarek
 25 g świeżego czosnku niedźwiedziego
 60 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 50 g makaronu penne (waga przed ugotowaniem)
 1 łyżeczek masła
 sól, pierz, zielona cebulka, czarnuszka

Sposób przygotowania

1

Czosnek niedźwiedzi o=umyć i posiekać z grubsza.

2

Polędwiczki z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, obsmażyć na patelni bez tłuszczu (najlepsza jest granitowa lub inna z powłoką non-stick).

3

Do kurczaka dodać posiekany czosnek.

4

Pieczarki obsmażyć na łyżeczce masła. Najlepsze są te drobne, można je w całości podawać, ładnie wyglądają. Jak macie większe to trzeba pokroić.

5

Pieczarki dorzucić do kurczaka, krótko razem przesmażyć, dodać sól i pieprz.

6

Dolać śmietankę i pozwolić się sosowi zagęścić przez kilka chwil.

7

Ugotowany al dente makaron penne dodać do sosu.

8

Dorzucić sporą garść zieleniny (u mnie posiekana zielona cebulka).

9

Gotowe danie można dodatkowo posypać czarnuszką, która fajnie gra z czosnkiem niedźwiedzim.

Penne z kurczakiem, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim
(Visited 2 375 times, 12 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *