Pastel de nata, pasteis de nata, pastel de belem - której nazwy by nie użyć i tak wiadomo, że chodzi o przepyszny portugalski deser: babeczkę z ciasta francuskiego z budyniowym środkiem na ciepło. Absolutna małmazja:-) Ja przepis odchudziłam - nie ma tytułowej śmietanki (nata), jest mleko 0,5% i połowa przepisowego cukru (reszta to erytrytol). Dzięki temu klasyczne 220 kcal zamieniłam w jedyne 134 kcal:-)
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 12
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 134
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 7g11%
- Węglowodany 16.4g6%
- Białko 2.6g6%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Blaszkę z dołeczkami na muffinki wysmarować tłuszczem.
Ciasto francuskie zwinąć w rulon i pokroić na 12 kawałków (tyle jest dołeczków w blasze do pieczenia).
Ciasto wyłożyć do foremki, i przy użyciu własnych palców wyłożyć ciastem całą powierzchnię dołeczków.
Cytrynę sparzyć i zdjąć z niej skórkę - najlepiej użyć zestera ale możecie to zrobić przy użyciu noża tylko zdejmijcie z cytryny żółtą część (biała jest gorzka). Zagotować wodę z cukrem trzcinowym, erytrytolem, laską cynamonu i skórka z cytryny, przestudzić.
W drugim garnku ugotować budyń: do 100 ml gotującego się mleka wlać, ciągle mieszając, drugie 100 ml mleka z rozprowadzoną mąką. Pilnować, żeby nie powstały grudki. Wlać wodę z cukrem, teraz zdjąć garnek z gazu i wlać po kolei żółtka ciągle mieszając.
Masę wlać do foremki ale tylko do 2/3 wysokości, bo w trakcie pieczenia masa "rośnie" i może wypłynąć (potem opada).
Wstawić do nagrzanego piekarnika gór-dół, 250 C, 15 -18 minut.
Wierzch ma być lekko przypalony.
Pastel de nata najlepiej smakuje świeżo upieczony, jeszcze ciepły, posypany cynamonem.
Składniki
Sposób przygotowania
Blaszkę z dołeczkami na muffinki wysmarować tłuszczem.
Ciasto francuskie zwinąć w rulon i pokroić na 12 kawałków (tyle jest dołeczków w blasze do pieczenia).
Ciasto wyłożyć do foremki, i przy użyciu własnych palców wyłożyć ciastem całą powierzchnię dołeczków.
Cytrynę sparzyć i zdjąć z niej skórkę - najlepiej użyć zestera ale możecie to zrobić przy użyciu noża tylko zdejmijcie z cytryny żółtą część (biała jest gorzka). Zagotować wodę z cukrem trzcinowym, erytrytolem, laską cynamonu i skórka z cytryny, przestudzić.
W drugim garnku ugotować budyń: do 100 ml gotującego się mleka wlać, ciągle mieszając, drugie 100 ml mleka z rozprowadzoną mąką. Pilnować, żeby nie powstały grudki. Wlać wodę z cukrem, teraz zdjąć garnek z gazu i wlać po kolei żółtka ciągle mieszając.
Masę wlać do foremki ale tylko do 2/3 wysokości, bo w trakcie pieczenia masa "rośnie" i może wypłynąć (potem opada).
Wstawić do nagrzanego piekarnika gór-dół, 250 C, 15 -18 minut.
Wierzch ma być lekko przypalony.
Pastel de nata najlepiej smakuje świeżo upieczony, jeszcze ciepły, posypany cynamonem.