Ilość przepisów: 0
Kanapka z jajkiem w koszulce i łososiem, na pesto z czosnku niedźwiedziegoŚniadanie z jajem to mój numer 1 wśród śniadań. Polecam zwłaszcza te z jajkiem w koszulce, bo to najlepsza forma jajka: lekko strawne i z płynnym żółtkiem, które ponoć lepiej się przyswaja. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka. Paradoksalnie żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych.W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu: na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Naprawdę, warto jeść jajka.
Jajecznica na pieczarkachJajecznica to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Polecam dodatek pieczarek, bo są niskokaloryczne a robią objętość posiłku (oko widzi większą ilość:-))Pieczywo lekkie z szynką bez wędzenia i z jajecznicąPieczywo lekkie - jak jeszcze nie znacie to zachęcam do spróbowania. Nie przypomina w niczym tradycyjnego pieczywa ale można je polubić, jest nisko kaloryczne (1 kromka to zaledwie 19-20 kcal:-)) i lekkostrawne. Warto je włączyć do diety redukcyjnej:-)Makaron ryżowy w stylu tajskim z krewetkami i dorszemTo nie jest danie z przepisu kuchni tajskiej ale mocno inspirowane smakami tej aromatycznej i wyjątkowej kuchni. Jest imbir, kafir, kurkuma, sumak, sos sojowy, mleko kokosowe ale bazą jest makaron ryżowy, krewetki i ryba. Smak podkręca czosnek niedźwiedzi a całość wyszła smakowicie i mocno białkowo:-) Idealne danie dla aktywnych!Tatar wołowy w wersji minimalistycznejJak ktoś ma ochotę na surowe mięsko, tak po prostu, to polecam tatara z minimalną ilością dodatków. Spaghetti z tuńczykiem w wegańskim sosie fitRobiąc sos do makaronu warto zrobić go od razu więcej i poporcjować. Ten wegański jest świetną bazą do pysznych dań z makaronem. Można go połączyć z kurczakiem, tuńczykiem, owocami morza.... Polecam każdą wersję. Ta z tuńczykiem jest chyba najszybsza:-)Wegański sos do makaronu – bardzo fitPodrzucam Wam przepis na genialny sos do makaronu. Genialny, bo jest bardzo fit, można zrobić na zapas i daje kilka możliwości komponowania posiłków. Za każdym razem można podać jako zupełnie nowe danie: z tuńczykiem, z kurczakiem, z chorizo..... I za każdym razem smakuje znakomicie:-)Kurczak ze szparagami w mleku kokosowymLubię jednogarnkowe potrawy na bazie lekkich sosów, bo można zrobić od razu więcej i przechowywać długo (w zamrażarce lub w słoikach zamkniętych na gorąco) a poza tym można je łączyć różnymi węglowodanami: ryż, kasza, makaron, pieczywo, i za każdym razem jecie inne danie:-)Jajko w koszulce na kanapce z awokado, pistacjeTakie śniadanie uwielbiam: dobre tłuszcze, białko, błonnik:-)
(Visited 487 823 times, 697 visits today)