Ilość przepisów: 0
Zupa galangalowa na mleku kokosowym, z kurczakiem i makaronem ryżowymZupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem - taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania. Gofry ziemniaczane z serkiem śmietankowym i smażonymi pieczarkamiZamiast placków ziemniaczanych z kleksem tłustej śmietany, albo z sosem pieczarkowym, polecam gofry ziemniaczane. Są znacznie mniej kaloryczne, można je łączyć niemalże ze wszystkim. Nie są tak chrupkie jak smażone w pełnym tłuszczu placki, ale za to są "chude" i nie obciążają żołądka.Jajko poszetowe na łososiu wędzonym, w bułce pełnoziarnistejJajko w koszulce w roli głównej to moje ulubione śniadanie. Świetnie łączy się z łososiem, do tego dobre pieczywo i mamy lekki, zdrowy, pełnowartościowy posiłek z niewielką ilością kalorii. Śniadanie idealne:-)Rozgrzewająca zupa z białych warzyw w bliskowschodnim styluZupa z białych warzyw podkręcona bliskowschodnimi przyprawami to moja propozycja na jesienno-zimowy czas. Jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i apetycznie wygląda. Jest to propozycja bardzo niskokaloryczna, wegetariańska a nawet wegańska. Perłowy kuskus i pieczone warzywa korzenne z orzechowym sosemBardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem orzechowym w stylu bliskowschodnim, który wybitnie - moim zdaniem - gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy, ulubiona kasza... znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.Makaron z pieczoną papryką, chorizo, pieczarkami i poremMakaron lubią wszyscy, ale jeżeli taki makaron pływa w zawiesistym sosie to już niekoniecznie jest fit. Wolę lekkie wersje makaronów, np. połączenie chorizo z warzywami. To jest takie pyszne, że nawet klasyka makaronowa czyli parmezan, jest zbędny.Gofry ziemniaczane z łososiem i awokadoGofry ziemniaczane to lżejsza i o wiele mniej kaloryczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Polecam tym, którzy chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy i tym, którzy chcą jeść zdrowiej: mniej tłuszczu, mniej smażonego. Zresztą mają gofrownicę, można kombinować ze smakami do czego gorąco namawiam. I chociaż gofry kojarzą się nam z nadmorskim deptakiem, bitą śmietana i owocami, to zapewniam, że wytrawne gofry są pyszne i nadają się na śniadanie, na przekąskę imprezową, na zimno i na ciepło. Dzisiaj u mnie gofry ziemniaczane z awokado i łososiem - lekko, zdrowo i jak kolorowo:-)Papardelle z suszonymi pomidorami, dorsz, padron, groszek i pomidorkiRyby można robić na wiele sposobów. Ja najczęściej robię na patelni, dusząc z warzywami. Do tego makaron - im grubszy tym lepszy. Całe danie jest naprawdę fit: mało tłuszczu, dużo białka, w naprawdę sporej porcji jest niewiele kalorii. Warto spróbować:-)Makaron szpinakowy z piersią kurczaka w sosie z pieczarekMakaron z kurczakiem to niby nic specjalnego ale nawet z takiego klasyka można zrobić danie bardziej fit i bardziej kolorowe.
(Visited 473 918 times, 649 visits today)