Ilość przepisów: 0
Stek z tuńczyka, makaron ryżowy, szpinak babyŚwieży tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż ten z puszki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie tego smaku, to polecam, bo to znakomita, chuda, wysokobiałkowa ryba. Nie potrzebuje żadnych przypraw, wystarczy grill, ewentualnie porządna patelnia i 2-3 minuty. Dodatki - wedle uznania. Proponuję makaron ryżowy i szpinak - całe danie powstało w 20 minut. Jest pyszne, fit, efektowne i kompletne. Uwaga do tuńczyka: to duża ryba, zatem zawiera metale ciężkie, które gromadzą się w rybie przez całe życie. Im większa, dłużej żyje, tym jest ich więcej. Ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na to pyszne, zupełnie wyjątkowe rybie mięso.Gofry pieczarkowe z łososiemPodrzucam kolejny pomysł na wytrawne gofry, tym razem z pieczarek. Ryby i grzyby to udany mariaż, dlatego w zestawie z goframi z pieczarek podałam łososia wędzonego. Super pysznie, apetycznie i dietetycznie.Sałatka ziemniaczana ze śledziemDla tych co lubią śledzie i ziemniaki taka pyszna sałatka. Na kolację, na imprezę, do pracy - świetnie smakuje, jest sycąca i dobrze się przechowuje w lodówce, nawet kilka dni. Fajna do pracy na lunch box.Jajka poszetowe na kanapce z hummusem, sałatka z pieczonymi warzywami i cieciorkąJajka poszetowe ( w koszulce) są idealne na śniadanie. Podobno to najzdrowsza forma jajek. Pasują niemalże do wszystkiego i o każdej porze roku. W zimie super sprawdzi się połączenie z korzennymi warzywami i hummusem. Porcja zdrowia, energii, protein i wspaniałe doznania dla kubków smakowych. Niebo w gębie:-) Warzywa robię w większej ilości, bo świetnie się przechowują w lodówce, świetnie smakują jako dodatek do sałatek albo część dania obiadowego. Do tego idealny sos - też robię go w większej ilości. Mając w zapasie warzywa i sosik oszczędzam czas i w 15 minut mogę zrobić takie oto pyszne śniadanie.Bavette z krewetkami, cukinią i paprykąTylko 4 składniki i możemy wyczarować pyszne, dietetyczne, lekkie i kolorowe danie w 15 minut. Gofry proteinowe ze skyrem i konfiturą ze śliwekTo jest moja propozycja na pyszne, późne, wysokobiałkowe śniadanie w 10 minut. Idealnie po porannym treningu. Wykorzystałam gotową mieszankę do proteinowych pankejków. Okazuje się, że nadaje się nie tylko na placuszki ale też na gofry:-) Zupa galangalowa na mleku kokosowym, z kurczakiem i makaronem ryżowymZupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem - taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania. Gofry ziemniaczane z serkiem śmietankowym i smażonymi pieczarkamiZamiast placków ziemniaczanych z kleksem tłustej śmietany, albo z sosem pieczarkowym, polecam gofry ziemniaczane. Są znacznie mniej kaloryczne, można je łączyć niemalże ze wszystkim. Nie są tak chrupkie jak smażone w pełnym tłuszczu placki, ale za to są "chude" i nie obciążają żołądka.Jajko poszetowe na łososiu wędzonym, w bułce pełnoziarnistejJajko w koszulce w roli głównej to moje ulubione śniadanie. Świetnie łączy się z łososiem, do tego dobre pieczywo i mamy lekki, zdrowy, pełnowartościowy posiłek z niewielką ilością kalorii. Śniadanie idealne:-)
(Visited 480 163 times, 626 visits today)