Przepisy

Ilość przepisów: 0
Syrniki w miodziePomysł na coś słodkiego ale wysokobiałkowego i na ciepło. Syrniki z chudego twarogu są przepyszne w tym miodowym syropie. Do zrobienia w kilka chwil. Może to być śniadanie dla tych co lubią słodkie (nie mój przypadek), albo na deser.
Bucatini z chorizo, pieczonymi warzywami korzennymi i pistacjamiChorizo to dodatek, który nadaje charakteru całemu daniu. Zwykły makaron, warzywa z piekarnika - nic specjalnego ale z dodatkiem chorizo zamieniło się w prawdziwą ucztę. Dla mnie połączenie pieczonych warzyw korzennych z chorizo okazało się odkryciem wartym polecenia.
Bakłażan z farszem z brokuła, kuskusu i fetyResztki ugotowanego brokuła, kawałek fety, kuskus z obiadu i bakłażan. Oto fajny pomysł na wykorzystanie resztek. Pyszny farsz zamknięty w zdrowym warzywku, danie wegetariańskie ale z niezłą porcją białka, dietetyczne i lekkie.
Zapiekanka z brokuła i fetyBardzo łatwy przepis z ogólnodostępnych składników. Pyszna zapiekanka, która nadaje się do zjedzenia z pieczywem albo bez, jako przegryzka albo składnik posiłku.
Jajka po turecku, karmelizowana cebula, pomidorki z patelniÇılbır to tureckie danie składające się z jajek w koszulce z jogurtem. Istnieją zapisy, że çılbır był spożywany przez osmańskich sułtanów już w XV wieku. Obecnie często podaje się danie z roztopionym masłem z dodatkiem papryki Aleppo - tyle Wikipedia. Ja dodam od siebie, że to jedno z moich ulubionych śniadań ever:-)
Spaghetti pełnoziarniste z awokado, pomidorkami i pistacjamiMiędzy makaronem pełnoziarnistym a "białym" nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.
1 35 36 37 38 39 88

(Visited 507 976 times, 3 276 visits today)