Makaron penne z sosem mięsnym z wołowiny

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji20 porcji

Podaję mój przepis na znakomity mięsny sos. Można go nazwać bolońskim, chociaż ten oryginalny "bolognese" ma znacznie mniej mięsa a więcej pomidorów.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 20


Ilość na porcję
Ilość kalorii 130
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 9g14%
Węglowodany 3.5g2%
Białko 8.3g17%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 800 g mielonej chudej wołowiny
 265 g papryki czerwonej
 35 g czosnku
 175 g cebuli
 1 łyżka oliwy
 500 ml passaty pomidorowej
 400 g pomidorów krojonych z puszki
 przyprawy: słodka papryka, oregano, bazylia, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

2 średnie cebule pokroić w kosteczkę, 4-5 ząbków czosnku posiekać drobno albo pokroić w plasterki. Wszystko przesmażyć na łyżce oliwy w garnku z powłoką non-stick (najlepsze są te z granitową powłoką).

2

Następnie dorzucić pokrojoną drobno paprykę, potem mięso i cały czas mieszając smażyć i rozdrabniać jednocześnie mięso, żeby nie było dużych, zbitych kawałków.

3

Mięso trzeba doprawić - wsypujemy wszystkie przyprawy i zostawiamy na ogniu żeby mięso się porządnie wysmażyło (to najważniejsza część przygotowania sosu!), od czasu do czasu mieszając.

4

Mięso jest dobrze wysmażone kiedy jest suche (cała wilgoć odparowała) i sypkie.

5

Teraz możemy dolać passatę

6

i pomidory krojone z puszki. Można dać sos pomidorowy z kartonika, tomate frito... podkręcić przecierem pomidorowym albo pastą paprykową... kombinujcie:-)

7

Na koniec posiekana świeża bazylia i gotowe.

8

Całe danie to 65 g makaronu (waga przed ugotowaniem), 200 g sosu i 10 g sera grana padano.
I to jest 534 kcal: białko 21.8, węglowodany 53,1, tłuszcze 22.1

Składniki

 800 g mielonej chudej wołowiny
 265 g papryki czerwonej
 35 g czosnku
 175 g cebuli
 1 łyżka oliwy
 500 ml passaty pomidorowej
 400 g pomidorów krojonych z puszki
 przyprawy: słodka papryka, oregano, bazylia, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

2 średnie cebule pokroić w kosteczkę, 4-5 ząbków czosnku posiekać drobno albo pokroić w plasterki. Wszystko przesmażyć na łyżce oliwy w garnku z powłoką non-stick (najlepsze są te z granitową powłoką).

2

Następnie dorzucić pokrojoną drobno paprykę, potem mięso i cały czas mieszając smażyć i rozdrabniać jednocześnie mięso, żeby nie było dużych, zbitych kawałków.

3

Mięso trzeba doprawić - wsypujemy wszystkie przyprawy i zostawiamy na ogniu żeby mięso się porządnie wysmażyło (to najważniejsza część przygotowania sosu!), od czasu do czasu mieszając.

4

Mięso jest dobrze wysmażone kiedy jest suche (cała wilgoć odparowała) i sypkie.

5

Teraz możemy dolać passatę

6

i pomidory krojone z puszki. Można dać sos pomidorowy z kartonika, tomate frito... podkręcić przecierem pomidorowym albo pastą paprykową... kombinujcie:-)

7

Na koniec posiekana świeża bazylia i gotowe.

8

Całe danie to 65 g makaronu (waga przed ugotowaniem), 200 g sosu i 10 g sera grana padano.
I to jest 534 kcal: białko 21.8, węglowodany 53,1, tłuszcze 22.1

Makaron penne z sosem mięsnym z wołowiny
(Visited 742 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *