Krem z pieczonej papryki z prażonymi w soli migdałami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Krem z pieczonej papryki to banał, każdy to potrafi. Ograniczeniem może być cena produktu: z prawie 2 kg papryki wyszły 2, niezbyt duże, porcje zupy. A to jednak nie jest pełnowartościowy posiłek, chociaż obłędnie pyszny! A druga sprawa, to czas pieczenia i cena gazu, która galopuje.... Tak czy inaczej, warto zrobić chociaż raz, żeby poczuć ten cudowny smak:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 283
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.8g12%
Węglowodany 34.2g12%
Białko 12.6g26%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2000 g czerwonej papryki (8 szt) - po usunięciu gniazd zostało 1300 g
 200 g cebuli
 10 g płatnków migdałowych
 5 g oliwy
 sól

Sposób przygotowania

1

Paprykę trzeba wyłożyć skórka do dołu, na blachę lekko wysmarowaną oliwą. Do tego dwie cebule w połówkach. Można dorzucić tez czosnek do pieczenia.

2

Ja piekłam ok. 30 min w 230 st. W połowie pieczenia przewróciłam każdy kawałek na druga stronę. Zostawiłam do wystygnięcia (po pierwsze, żeby się nie poparzyć przy zdejmowaniu skórki, a po drugie, żeby nie niszczyć blendera miksowaniem gorącej papryki). Następnie zdjęłam skórkę z każdej cząstki a na blachę (pełną smaku pieczonej papryki) wlałam trochę wody - tylko tyle, żeby zebrać smak - i przelałam do blendera.

3

Skórka sama odeszła od miąższu:-)

4

Wszystko zblendowałam.

5

6

Następnie zagotowałam. I to jest ten moment, żeby doprawić (sól, ostra papryczka) i ustalić stopień gęstości dolewając wodę. Ja lubię dość gęsty krem więc nic więcej ie dolewałam.

7

...w międzyczasie uprażyłam płatki migdałowe z solą...

8

i wyszły dwie porcje pysznej, słodkiej zupy z migdałowo-słonym twistem:-)

9

Składniki

 2000 g czerwonej papryki (8 szt) - po usunięciu gniazd zostało 1300 g
 200 g cebuli
 10 g płatnków migdałowych
 5 g oliwy
 sól

Sposób przygotowania

1

Paprykę trzeba wyłożyć skórka do dołu, na blachę lekko wysmarowaną oliwą. Do tego dwie cebule w połówkach. Można dorzucić tez czosnek do pieczenia.

2

Ja piekłam ok. 30 min w 230 st. W połowie pieczenia przewróciłam każdy kawałek na druga stronę. Zostawiłam do wystygnięcia (po pierwsze, żeby się nie poparzyć przy zdejmowaniu skórki, a po drugie, żeby nie niszczyć blendera miksowaniem gorącej papryki). Następnie zdjęłam skórkę z każdej cząstki a na blachę (pełną smaku pieczonej papryki) wlałam trochę wody - tylko tyle, żeby zebrać smak - i przelałam do blendera.

3

Skórka sama odeszła od miąższu:-)

4

Wszystko zblendowałam.

5

6

Następnie zagotowałam. I to jest ten moment, żeby doprawić (sól, ostra papryczka) i ustalić stopień gęstości dolewając wodę. Ja lubię dość gęsty krem więc nic więcej ie dolewałam.

7

...w międzyczasie uprażyłam płatki migdałowe z solą...

8

i wyszły dwie porcje pysznej, słodkiej zupy z migdałowo-słonym twistem:-)

9

Krem z pieczonej papryki z prażonymi w soli migdałami
(Visited 464 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *