Śniadanie z jajem to mój numer 1 wśród śniadań. Polecam zwłaszcza te z jajkiem w koszulce, bo to najlepsza forma jajka: lekko strawne i z płynnym żółtkiem, które ponoć lepiej się przyswaja. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka. Paradoksalnie żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych.W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu: na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Naprawdę, warto jeść jajka.
Składniki
Sposób przygotowania
Ugotujcie jajko w koszulce (jajko poszetowe) - na You Tube zamieściłam filmik instruktażowy jak je wykonać: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU
Kromkę chleba proteinowego (50 g), lub innego zdrowego pieczywa posmarujcie cienką warstewką pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców - tutaj macie przepis: https://aniagotujefit.pl/przepisy/pesto-z-czosnku-niedzwiedziego-i-nerkowcow/ (szukajcie w dziale "Pasty, sosy i smarowidła"). Na pesto połóżcie plaster łososia a na to jajko.
Dodajcie coś zielonego np. zieloną cebulkę i czarnuszkę.
Składniki
Sposób przygotowania
Ugotujcie jajko w koszulce (jajko poszetowe) - na You Tube zamieściłam filmik instruktażowy jak je wykonać: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU
Kromkę chleba proteinowego (50 g), lub innego zdrowego pieczywa posmarujcie cienką warstewką pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców - tutaj macie przepis: https://aniagotujefit.pl/przepisy/pesto-z-czosnku-niedzwiedziego-i-nerkowcow/ (szukajcie w dziale "Pasty, sosy i smarowidła"). Na pesto połóżcie plaster łososia a na to jajko.
Dodajcie coś zielonego np. zieloną cebulkę i czarnuszkę.