Nie samymi proteinami żyje człowiek, nawet ten intensywnie trenujący. Czasem ma się ochotę na coś pysznego, pikantnego, aromatycznego.... mniam:-)
Wielkość porcji 350 g
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 340
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 25g39%
- Węglowodany 18g6%
- Białko 15g30%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, zalać wodą, posolić i obgotować ok 8-10 minut (licząc od zagotowania się wody). Ma być jeszcze twardy.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziecie zapiekać. Dorzucić kiełbaskę chorizo picante pokrojone w półtalarki, posypać 1 łyżką przyprawy ras-el-hanout, posolić, dorzucić orzechy i pistacje, podlać oliwą i przykryć naczynie.
Zapiekać ok 20 minut w 200 C. W końcowej fazie (5 minut przed końcem można odkryć, żeby odparował nadmiar płynu a kalafior się przypiekł.
Posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smakuje wybornie beż żadnych dodatków. Ewentualnie białe, schłodzone wino....
Składniki
Sposób przygotowania
Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, zalać wodą, posolić i obgotować ok 8-10 minut (licząc od zagotowania się wody). Ma być jeszcze twardy.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziecie zapiekać. Dorzucić kiełbaskę chorizo picante pokrojone w półtalarki, posypać 1 łyżką przyprawy ras-el-hanout, posolić, dorzucić orzechy i pistacje, podlać oliwą i przykryć naczynie.
Zapiekać ok 20 minut w 200 C. W końcowej fazie (5 minut przed końcem można odkryć, żeby odparował nadmiar płynu a kalafior się przypiekł.
Posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smakuje wybornie beż żadnych dodatków. Ewentualnie białe, schłodzone wino....