Jajko w koszulce i warzywa z patelni

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Takie śniadanko to raczej nie jest propozycja dla tych, co chcą szybko zjeść. Wymaga trochę zachodu ale polecam gorąco takie "składane" śniadanie np. w weekend czy wony dzień... Obłędnie pyszne:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 477
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 31.8g49%
Węglowodany 25g9%
Białko 24.5g49%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 jajko
 45 g awokado Haas (1/2)
 45 g szparagi lekko obgotowane
 25 g groszek cukrowy
 20 g czoasnek niedźwiedzi
 30 g papryczki "padron"
 40 g por (zielona część)
 70 g pieczarki (najlepiej małe)
 1 kromka pieczywa proteinowego (50 g)
 15 g pistacje
 1 łyżeczek masła
 1 łyżeczek oliwy truflowej
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

To śniadanie "składane" czyli każdy składnik przygotowujemy osobno a składamy całość na talerzu. To nie jest bardzo szybkie śniadanie ale w sam raz na "lazy sunday":-) Istotne jest użycie porządnej patelni albo rondla z powłoka non-stick, żeby nie trzeba było użyć dużo tłuszczu.

2

Pieczarki obsmażyć na złoto na oliwie truflowej. Wyjąć z patelni.

3

Teraz krótko przesmażyć pokrojonego w talarki pora. Odłożyć na bok.

4

Teraz papryczka - trzeba delikatnie wyjąć gniazda nasienne (chociaż są jadalne i nie pikantne) i pokroić ją w krążki. Krótko na patelni - i na bok.

5

Teraz łyżeczka masła i szybciutko robimy przesiekany z grubsza czosnek niedźwiedzi.

6

Szparagi bardzo krótko gotujemy - dolną część 3 minutki, potem odwracamy "do góry nogami" i łebki max 1 minutę we wrzątku.

7

Całość ląduje na talerzu:-) A na środku kromka dobrego pieczywa, na to pół awokado Haas pokrojone w plasterki a na to cudowne jajko w koszulce - obejrzyjcie jak przygotować takie piękne jajo, przygotowałam dla Was filmik instruktażowy krok po kroku: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU

8

Całość posypać posiekanymi pistacjami i gotowe:-)

9

Idealne jajo! 🙂

Składniki

 1 jajko
 45 g awokado Haas (1/2)
 45 g szparagi lekko obgotowane
 25 g groszek cukrowy
 20 g czoasnek niedźwiedzi
 30 g papryczki "padron"
 40 g por (zielona część)
 70 g pieczarki (najlepiej małe)
 1 kromka pieczywa proteinowego (50 g)
 15 g pistacje
 1 łyżeczek masła
 1 łyżeczek oliwy truflowej
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

To śniadanie "składane" czyli każdy składnik przygotowujemy osobno a składamy całość na talerzu. To nie jest bardzo szybkie śniadanie ale w sam raz na "lazy sunday":-) Istotne jest użycie porządnej patelni albo rondla z powłoka non-stick, żeby nie trzeba było użyć dużo tłuszczu.

2

Pieczarki obsmażyć na złoto na oliwie truflowej. Wyjąć z patelni.

3

Teraz krótko przesmażyć pokrojonego w talarki pora. Odłożyć na bok.

4

Teraz papryczka - trzeba delikatnie wyjąć gniazda nasienne (chociaż są jadalne i nie pikantne) i pokroić ją w krążki. Krótko na patelni - i na bok.

5

Teraz łyżeczka masła i szybciutko robimy przesiekany z grubsza czosnek niedźwiedzi.

6

Szparagi bardzo krótko gotujemy - dolną część 3 minutki, potem odwracamy "do góry nogami" i łebki max 1 minutę we wrzątku.

7

Całość ląduje na talerzu:-) A na środku kromka dobrego pieczywa, na to pół awokado Haas pokrojone w plasterki a na to cudowne jajko w koszulce - obejrzyjcie jak przygotować takie piękne jajo, przygotowałam dla Was filmik instruktażowy krok po kroku: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU

8

Całość posypać posiekanymi pistacjami i gotowe:-)

9

Idealne jajo! 🙂

Jajko w koszulce i warzywa z patelni
(Visited 494 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *