Jajka w koszulce, szparagi, cukinia, por i groszek

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lubię śniadania na ciepło, lubię jak jest zielono na talerzu i nade wszystko kocham jajka! A te w koszulce są wybitnie smaczne i ponoć najzdrowsze. Do tego sezonowy smaczek w postaci szparagów, i moje odkrycie - sos "biedronkowy" musztardowo-ogórkowy. Polecam, niekoniecznie na śniadanie, bo przygotowanie zajmuje kilka chwil a rano czas biegnie jakby szybciej, ale na kolację - propozycja smaczna i zdrowa.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 465
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26.5g41%
Węglowodany 33.4g12%
Białko 26.5g53%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 150 g cukinii
 250 g szparagów zielonych
 35 g pora
 50 g groszku mrożonego
 1 łyżka oliwy
 20 g sosu musztardowo-ogórkowego "madero" (z Biedronki)
 rukola, sól, pieprz, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

2

Pora pokroiłam w talarki i razem z mrożonym groszkiem poddusiłam kilka minut dodając olej z pistacji i doprawiając sola i pieprzem.

3

Na tej samej patelni podsmażyłam pokrojoną w grubą kostkę cukinię.

4

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, następnie szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2-3 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

5

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

6

Na talerz wyłożyłam warzywa z patelni, garść rukoli i szparagi.

7

Na wierzchu ułożyłam jajka poszetowe...

8

... całość oprószyłam sezamem i polałam sosem:-)

9

Pychota!

10

11

12

13

Składniki

 2 jajka
 150 g cukinii
 250 g szparagów zielonych
 35 g pora
 50 g groszku mrożonego
 1 łyżka oliwy
 20 g sosu musztardowo-ogórkowego "madero" (z Biedronki)
 rukola, sól, pieprz, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

2

Pora pokroiłam w talarki i razem z mrożonym groszkiem poddusiłam kilka minut dodając olej z pistacji i doprawiając sola i pieprzem.

3

Na tej samej patelni podsmażyłam pokrojoną w grubą kostkę cukinię.

4

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, następnie szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2-3 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

5

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

6

Na talerz wyłożyłam warzywa z patelni, garść rukoli i szparagi.

7

Na wierzchu ułożyłam jajka poszetowe...

8

... całość oprószyłam sezamem i polałam sosem:-)

9

Pychota!

10

11

12

13

Jajka w koszulce, szparagi, cukinia, por i groszek
(Visited 203 times, 16 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *