Jajecznica z krewetkami na pokrzywie i czosnku niedźwiedzim

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jajecznica z krewetkami to bardzo smaczna opcja jak ktoś lubi owoce morza. Do tego super food czyli pokrzywa (zawiera min.B1, C, E i K, fosfor, krzem i wapń) i czosnek niedźwiedzi (działa jak filtr oczyszczający z toksyn min. z nikotyny, zawiera związki siarki bezcenne dla naszej urody, zapobiega powstawaniu wzdęć i zawiera dużo żelaza) i mamy mega pyszne i super zdrowe śniadanie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 324
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 20.2g32%
Węglowodany 3.6g2%
Białko 29.3g59%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 110 g krewetek białych (1/2 opakowania z Lidla lub Biedronki)
 2 jajka
 5 g pokrzywy zwyczajnej
 5 g oleju lnianego
 8 g czosnku niedźwiedziego
 40 g szparagów ugotowanych al dente
 5 g masła
 ewentualnie: sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Krewetki musisz rozmrozić i pozbawić pancerzyka. Szparagi obgotuj krótko w osolonej wodzie (najpierw zanurz dolną część szparaga, a po kilku minutach odwróć je i króciutko obgotuj łebek). Oberwij listki z pokrzywy (ostrożnie! parzy:-)) i posiekaj czosnek.

2

Na odrobinie masła przesmaż najpierw pokrzywę...

3

... następnie dorzuć czosnek.

4

Wbij jajka

5

na wierzchu poukładaj krewetki i zmniejsz ogień.

6

Przykryj na chwilę a jak zobaczysz, że białko zaczyna się ścinać, odkryj i dokończ jajecznicę do twardości jaką lubisz.

7

Wyłóż na talerz, obok szparagi i gotowe:-)

8

Ja całość skropiłam olejem lnianym (dla zdrowotności;-)). I nie zapomnij o ziołach - np. zielona cebulka będzie super wykończeniem.

Składniki

 110 g krewetek białych (1/2 opakowania z Lidla lub Biedronki)
 2 jajka
 5 g pokrzywy zwyczajnej
 5 g oleju lnianego
 8 g czosnku niedźwiedziego
 40 g szparagów ugotowanych al dente
 5 g masła
 ewentualnie: sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Krewetki musisz rozmrozić i pozbawić pancerzyka. Szparagi obgotuj krótko w osolonej wodzie (najpierw zanurz dolną część szparaga, a po kilku minutach odwróć je i króciutko obgotuj łebek). Oberwij listki z pokrzywy (ostrożnie! parzy:-)) i posiekaj czosnek.

2

Na odrobinie masła przesmaż najpierw pokrzywę...

3

... następnie dorzuć czosnek.

4

Wbij jajka

5

na wierzchu poukładaj krewetki i zmniejsz ogień.

6

Przykryj na chwilę a jak zobaczysz, że białko zaczyna się ścinać, odkryj i dokończ jajecznicę do twardości jaką lubisz.

7

Wyłóż na talerz, obok szparagi i gotowe:-)

8

Ja całość skropiłam olejem lnianym (dla zdrowotności;-)). I nie zapomnij o ziołach - np. zielona cebulka będzie super wykończeniem.

Jajecznica z krewetkami na pokrzywie i czosnku niedźwiedzim
(Visited 245 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *