Kanapki są pyszne, ładne i na pewno szybkie do przygotowania. Zwłaszcza na śniadanie kiedy się śpieszymy i jesteśmy w niedoczasie. Ja uważam śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, ale źle znoszę klasyczne kanapki (czyli zimne, suche jedzenie na sklepowym pieczywie) . Pieczywa nie jadam, wyjątek to pieczywo proteinowe (kupuję w necie, bo taniej), lekkie pieczywo "Sonko" i od czasu do czasu bułeczki pieczone przez mamę. Ani owsianka (też bardzo smaczna i bardzo zdrowa opcja śniadaniowa) czy inne węglowodany nie sycą mnie na tak długo, jak porządna porcja warzyw i białko (z jaja kurzego, z mięsa, z ryb lub owoców morza). Dlatego często robię sobie śniadania na ciepło dbając, żeby było w nim białko, dużo warzyw i generalnie, żeby wyglądało obficie. Świetne wypełniacze to właśnie warzywa. Przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu, zachęcam do spróbowania.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 491
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 29.7g46%
- Węglowodany 29.2g10%
- Białko 27.6g56%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Patelnię spryskać olejem w sprayu, krótko przesmażyć czosnek pokrojony w talarki.
Dodać posiekaną z grubsza kapustę pekińską...
... paprykę pokrojoną w kosteczkę...
... i pieczarki (ja użyłam takich z poprzedniego dnia, przesmażonych w sosie sojowym).
Do warzyw wbić 2 białka jaja (żółtka zużyłam do tatara;-)), zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Jak białka się zetną, wyłożyć na talerz.
Na drugiej patelni przesmażyć pomidorki koktajlowe, ale tylko tyle, żeby się nie rozpadły.
Hummus robię sama, bo nie lubię cytryny w humussie. Cieciorka z puszki, 2 łyżki pasty tahini, 1 ząbek czosnku, mielona kolendra, kumin, szczypta soli i ewentualnie aqua faba (woda z cieciorki) jeżeli hummus po zblendowaniu wydaje się wam za gęsty. To jest baza - dodając np. suszone pomidory, mamy hummus pomidorowy, dodając upieczone buraki - buraczany, pieczona paprykę - paprykowy, itd. Kombinujcie:-)
Kromkę pieczywa pokroić na małe trójkąciki, każdy posmarować hummusem.
Awokado pokroić w plasterki, wyłożyć na talerz obok warzyw, dołożyć pomidorki i kromeczki z hummusem.
Całość posypać świeżą zieleniną, czarnuszką, pieprzem...
Składniki
Sposób przygotowania
Patelnię spryskać olejem w sprayu, krótko przesmażyć czosnek pokrojony w talarki.
Dodać posiekaną z grubsza kapustę pekińską...
... paprykę pokrojoną w kosteczkę...
... i pieczarki (ja użyłam takich z poprzedniego dnia, przesmażonych w sosie sojowym).
Do warzyw wbić 2 białka jaja (żółtka zużyłam do tatara;-)), zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Jak białka się zetną, wyłożyć na talerz.
Na drugiej patelni przesmażyć pomidorki koktajlowe, ale tylko tyle, żeby się nie rozpadły.
Hummus robię sama, bo nie lubię cytryny w humussie. Cieciorka z puszki, 2 łyżki pasty tahini, 1 ząbek czosnku, mielona kolendra, kumin, szczypta soli i ewentualnie aqua faba (woda z cieciorki) jeżeli hummus po zblendowaniu wydaje się wam za gęsty. To jest baza - dodając np. suszone pomidory, mamy hummus pomidorowy, dodając upieczone buraki - buraczany, pieczona paprykę - paprykowy, itd. Kombinujcie:-)
Kromkę pieczywa pokroić na małe trójkąciki, każdy posmarować hummusem.
Awokado pokroić w plasterki, wyłożyć na talerz obok warzyw, dołożyć pomidorki i kromeczki z hummusem.
Całość posypać świeżą zieleniną, czarnuszką, pieprzem...