Gazpacho – hiszpański chłodnik

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Najszybszy posiłek na upalne dni, lekki, wegański, zdrowy, sezonowy, pyszny i super łatwy. Z podanych ilości wyszły 4 słoiki 800 ml (2.2 kg). Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 550 ml

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 280
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13.7g22%
Węglowodany 31.3g11%
Białko 14.3g29%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1400 g pomidorów (u mnie malinowe)
 300 g ogórka (u mnie szklarniowy)
 280 g cebuli
 650 g papryki (3 czerwone i 1 zielona)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 50 g oliwy AOVE
 2 łyżka octu (powinien być winny ale dałam balsamico, bo tylko taki miałam pod ręką)
 sól

Sposób przygotowania

1

Warzywa kroimy...

2

... blendujemy na gładko z dodatkiem oliwy, octu (lepszy winny, ja dałam balsamico) i soli.

3

Gazpacho podajemy schłodzone, z kostkami lodu. Ja posypałam zieloną dymką. Świetnie smakuje z pszenną bagietką.

4

5

Składniki

 1400 g pomidorów (u mnie malinowe)
 300 g ogórka (u mnie szklarniowy)
 280 g cebuli
 650 g papryki (3 czerwone i 1 zielona)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 50 g oliwy AOVE
 2 łyżka octu (powinien być winny ale dałam balsamico, bo tylko taki miałam pod ręką)
 sól

Sposób przygotowania

1

Warzywa kroimy...

2

... blendujemy na gładko z dodatkiem oliwy, octu (lepszy winny, ja dałam balsamico) i soli.

3

Gazpacho podajemy schłodzone, z kostkami lodu. Ja posypałam zieloną dymką. Świetnie smakuje z pszenną bagietką.

4

5

Gazpacho – hiszpański chłodnik
(Visited 270 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *